Az érettségi bojkottjával fenyegetőznek a tanárok

Munkabeszüntetéssel és az érettségi bojkottjával fenyegetőznek a tanárok, amiért februárban is késnek a bérek. A tanügyminisztérium előtt spontán tüntetésbe kezdett csütörtökön néhány szakszervezetis.

A pedagógusok amiatt tiltakoznak, hogy amióta az önkormányzatoktól a minisztérium átvette az iskolai személyzet bérezését, hatalmas lett a káosz. Késnek fizetések, a részmunakidőben dolgozók bérezési rendszere pedig a PSD-ALDE kormányok átgondolatlan rendeletei miatt hatalmas anomáliákat mutat. Ugyanakkor a kormány több pótlékot is megszüntetett. 

A minisztérium államtitkárai csütörtökön találkoztak a szakszervezetek képviselőivel - a tárcavezető nem tartózkodik az országban - és elmagyarázták, hogy a fizetést kezelő internetes program bővítése miatt késtek "néhány elszigetelt esetben a bérek". A szaktárca közleményben úgy tájékoztatott, hogy január 30-án átutalták a megyei tanfelügyelőségek számlájára a tanügyi alkalmazottak bérét.

Megegyezés született arról, hogy a jövőben a minisztérium és a tanügyi dolgozók képviselői "annyiszor találkozzanak, ahányszor szükség lesz rá ahhoz, hogy minden felmerülő problémát hatékonyan orvosolni tudjanak" - írj a közlemény. 

Antal Árpád elmagyarázta

Kiszámíthatatlanságot jelent a tanügyi fizetések folyósításának központosítása, mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett, hogy az oktatásügyi minisztérium döntése értelmében a tanügyben dolgozók fizetését már nem a hónap 8. napján utalják, hanem 14-én kapják meg.

Az új rendszerben szerdán kapták meg első fizetésüket a tanügyi dolgozók, csakhogy a béreket kezelő internetes program hibája miatt nem mindenki kapta meg a bérét, mutatott rá Antal Árpád. Hozzátette: értesülése szerint nem az volt a baj, hogy nem volt pénz, hanem hogy nem jól működtek az informatikai rendszerek, de az embereket általában nem érdeklik a kifogások, kiszámíthatóságot szeretnének.

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint ez az eset is jól bizonyítja, hogy az önkormányzatok jobban el tudják látni a feladatokat mint a minisztériumok. Antal Árpád szerint rejtett központosítást jelez, hogy idéntől a tanügyi fizetéseket nem az önkormányzatokon, hanem a tanfelügyelőségeken keresztül utalja a szaktárca, és félő, hogy újabb lépések történnek a központosítás irányába.

Egyébként az idei első fizetésüket megkapó tanügyi alkalmazottak fel voltak készülve, hogy 25 százalékos béremelés ellenére a gyakorlatban nem emelkedik ilyen arányban a fizetésük, hiszen a társadalombiztosítási járulékok alkalmazottakra való áthárítása révén csupán 4 százalékkal emelkedett a kézbe kapott bérük. Háromszéken a bruttó 2248 és 9406 lej között széles skálán mozognak a pedagógus bérek.

A legkisebb fizetést a középfokú végzettségű kezdő tanárok kapják, míg a legmagasabbat a főtanfelügyelő, akinek béréhez érdemfokozatai is hozzájárulnak. A címzetes állással rendelkező pedagógusok bruttó fizetése a végzettségük, a szolgálati idejük, tanulmányi fokozatuk és pótlékaik függvényében 2556 és 6000 lej között mozog. Kézbe ennél hozzávetőleg 45 százalékkal kevesebbet kapnak, miután levonják a jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?