Mínusz 80 lejes fizetés a tanügyben: sürgősségi kormányrendelet készül

Sürgősségi kormányrendelettel oldják meg a részmunkaidősök fizetését a közszférában - mondta kedden Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter. A szakszervezetek január végén hívták fel a figyelmet arra, hogy a részmunkaidőben dolgozók fizetése nem fedezi a társadalombiztosítási járulékok összegét sem.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének Kovászna megyei elnöke, Nagy Gábor a Maszolnak konkrét példával mutatta be, mekkora anomáliákat okoztak a korábbi kormánydöntések. A sorozatos megszorításokkal leginkább falvakon fél, illetve negyed normássá építették le az iskolák a kisegítő személyzetet, főleg az iskolai takarítónőket. A bérszámítási módszertan szerint a napi két órás iskolai alkalmazottaknak mínusz 80 lejes fizetés jön ki.

A PSD-ALDE előző kabinetje tavaly úgy döntött, hogy a részmunkaidőben dolgozóknak a minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítási járulékot kell befizetniük az államnak - függetlenül attól, hogy megkeresik-e a bruttó 1900 lejes minimálbérnek megfelelő összeget. Azzal, hogy a kormány teljes mértékben átruházta a munkavállalóra a társadalombiztosítási járulékokat, a két órában dolgozó takarítónő fizetése nem éri el a minimálbérnek megfelelő járulékok teljes összegét, sőt még ő maga tartozik 80 lejjel az államnak. Az 1900 lejes bruttó minimálbér társadalombiztosítási járuléka körülbelül 700 lej.

Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint az érintettek bruttó bérét akkora összeggel egészítik ki, hogy adózás után a kézbe kapott fizetés a 2017-es decemberi bérekkel legyen egyenlő. Arról nem beszélt, hogyan oldódik meg a helyzet a magánszektorban, ahol szintén sokan dolgoznak részmunkaidőben.

A sürgősségi rendeletet a tervek szerint a következő kormányülésen fogadják el. 

Kapcsolódók

Kimaradt?