Illyés Gergely politikai elemző: nagy volt Mihai Tudoséra ez a kabát

A Szociáldemokrata Párt (PSD) több vezetője szeretné leváltani pártelnököt, ez volt a Liviu Dragnea és Mihai Tudose közötti konfliktus oka – véli Illyés Gergely. A politikai elemző szerint elképzelhető, hogy az államfő elutasítja a PSD miniszterelnök-jelöltjét, mert Klaus Johannisnak olyan kormányfő tetszene, aki néhány hónap múlva megint megkérdőjelezi Dragnea hatalmát. Interjú.

Hét hónap alatt két miniszterelnökét távolította el tisztségéből a Szociáldemokrata Párt (PSD). Melyek a hasonlóságok és melyek az eltérések Sorin Grindeanu és Mihai Tudose megbuktatása között?

A Grindeanu-kormány megbuktatásához hasonlóan most is az arról volt szó, hogy a PSD elnökének helyzetét akarták meggyengíteni a párton belül. Most nagyobb volt rá az esély, és többen vállalták a nyilvánosság előtt a PSD erős emberei közül, hogy nem értenek egyet a kormányfő menesztésével. Grindeanu esetében azonban Dragnea siettette a kenyértörést, hogy még időben elejét vegye a csoportosulás megerősödésének, most viszont Tudose provokálta ki a konfliktust a belügyminiszter leváltásának szándékával – ami nyílt támadás volt a pártelnök ellen.

Mi motiválhatta Mihai Tudosét arra, hogy szembemenjen Liviu Dragneával? A pártelnöki tisztség megszerzése?

Gyakorlatilag itt a Dragnea helyzetének meggyengítése a szándék: a PSD-n belül több vezető politikus szeretné leváltani a párt elnökét, mivel nem értenek egyet a vezetési módszereivel, azzal, hogy a megyei erős embereknek kevés beleszólásuk van a kormányzásba, és a bírósági ügyei miatt a pártelnök jövője is bizonytalan. Mindig az aktuális miniszterelnököt használják erre, hiszen formális és informális hatalma is jelentős. Tudose az utóbbi hetekben kifejezetten provokálta a pártját és a pártelnököt, ebben pedig sokan támogatták, többek között a párt második embere, Nicolae Bădălău is.

A PSD elnöke tavaly, Sorin Grindeanu megbuktatásakor a gyenge kormányzati teljesítménnyel magyarázta a bizalom megvonását. De most még csak nem is nagyon érvelt. Csak arra hivatkozott, hogy Mihai Tudose nyíltan konfliktusba került a párttal. Illetve egy titokzatos "toxikus" személyt emlegetett egy állami intézményből, aki manipulálta a miniszterelnököt. Ez elfogadható érv a kormányfő leváltására?

A választók számára semmiképpen sem, a párt belső nyilvánossága viszont tudta, hogy miről van szó. Ugyanakkor Tudose az utóbbi napokban több jelét adta annak, hogy nem érdekli a párt elnökének álláspontja, például a királyi ház jogállásásról szóló ügyben a koalíciós társ elnökének és Dragneának a kezdeményezésével is szembement. A legfájóbb azonban az igazságügyi törvénycsomag lehetett, amit Tudose nem akart annak idején felvállalni, erre viszont nem szívesen hivatkoztak a nyilvánosság előtt.

A PSD végrehajtó bizottságának elsöprő többsége megszavazta Tudose támogatásának megvonását, annak ellenére, hogy tudták: ezzel ismét kínos helyzetbe kerül a párt. Ennyire szilárd Liviu Dragnea pozíciója?

Bár úgy tűnik, hogy Dragnea ezt a fordulót is megnyerte, igazából tovább gyengült a pozíciója. Minden bizonnyal komoly ígéretekkel járta körbe néhány napja a moldvai szervezeteket, és azt is el kell viselnie, hogy régi PSD-vezetők, mint Marian Oprișan, nyíltan bírálták a vezetési módszereit és a párton belüli viszonyokat. A szavazásról: úgy tűnik, hogy nem is a politikai bizalom megvonásáról szavaztak, hanem Tudose benyújtotta a lemondását, és erről kért szavazást. Azaz: megpróbálta maga kikényszeríteni a hűségnyilatkozatot, abban bízva, hogy nem kockáztatják a kormányváltást és azt, hogy Johannishoz kerül újra a kinevezés joga. Nem jött be a számítása.

Liviu Dragnea azt mondta, ezúttal nem szólt bele abba, ki legyen a PSD kormányfőjelöltje. Higgyünk neki?

Mivel a PSD javaslata, Viorica Dăncilă asszony Dragnea legközelebbi szövetségese, ebben azért nem bíznék. Láthatóan nem szeretne kockáztatni, és egy olyan személyt akar miniszterelnöknek, akivel kizárt a személyes viszony megromlása. Meglátjuk, hogy Johannis kinevezi-e a jelöltet, mivel érzésem szerint ezúttal nem előzte meg egyeztetés ezt a döntést, és az elnöknek inkább olyan miniszterelnök tetszene, aki néhány hónap múlva megint megkérdőjelezi Dragnea hatalmát.

Mit fontos tudnunk Viorica Dănciláról a kormányzás perspektívájából? Mire számíthatunk részéről, ha végül kormányt alakíthat?

Az eddigi jelöltek közül rajta keresztül valósulhat meg legtisztábban a Dragnea akarata, sem Grindeanu, sem Tudose esetében ez nem volt lehetséges. Dăncilă politikai profilja erről szól, ugyanakkor talán abban is bíznak, hogy a PSD megítélését is javíthatja Brüsszelben, mivel kilenc éve európai parlamenti képviselő.

Mi a magyarázata annak, hogy a sok konfliktus ellenére a PSD támogatottsága nem erodálódik?

Egyelőre valóban nem csökken jelentősen a PSD népszerűsége. És itt nem is a hasonló kormányválságok fontosak, mert a szavazóbázisuk nem erre rezonál. Hanem arra, hogy a gazdasági és szociális kormányzati döntések hogyan csapódnak le körükben, a béremelések és a fogyasztás táplálta gazdasági növekedés, a munkanélküliség csökkenése egyelőre megtartja a támogatottságukat. Az ellenzék ugyanakkor nem próbálja meg ezt a szavazóbázist lebontani. Egy teljesen másik választói szegmensre koncentrál a PNL és az USR is, egymástól vonva el a szavazókat. A PMP-t most hagyjuk, ott Băsescu támogatói vannak. Ha fájdalmas gazdasági megszorításokra kényszerülnek vagy súlyos válság alakul ki egyes gazdasági szegmensekben, akkor persze csökkenhet a támogatottságuk, de a szavazóbázisuk gerince semmilyen más ajánlatot nem kap a politikai aktorok részéről.

Mihai Tudose akasztós kijelentése, az emlékezetes kirohanása a magyar autonómiaigény kapcsán összefüggésbe hozható a Dragneával való konfliktussal?

Nem hozható összefüggésbe, maximum olyan értelemben, hogy ez is egy volt azok között a nyilatkozatok között, amelyek megtépázták a Tudoséba vetett hitet még azok körében is, akik a támogatói voltak párton belül és kívül. Nem hiszem, hogy pontosan így értették, amikor azt a tanácsot adták neki, hogy élesen állást kell foglalnia a közvélemény által fontosnak érzékelt kérdésekben annak érdekében, hogy megemelje magát, és önálló politikai szereplőként erősödjön. Ennél egyébként román szemszögből meredekebb volt, amit a halálbüntetésről mondott. Értem ezt a taktikát, amit Tudose próbált követni, de nagy volt rá ez a kabát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?