Jelentősen csökkent a Hargita megyei munkanélküliek száma

Jelentősen visszaesett a Hargita megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél (AJOFM) nyilvántartott munkanélküliek száma, ugyanakkor továbbra is csökken azon személyek száma, akiket könnyen lehet alkalmazni.

Tiberiu Pănescu, a Hargita megyei AJOFM igazgatója szerdán azt nyilatkozta, hogy míg 2016 végén 7.829 munkanélküli személy szerepelt az adatbázisukban, 2017 végén 6.542-re volt tehető a számuk, így a munkanélküliségi ráta 4,83%-ra csökkent az előző évi 5,76%-ról.

A munkanélküliek iskolázottsági szintje kapcsán az igazgató elmondta, a nyilvántartott személyek közül csupán 1.961-nek van legalább középfokú vagy annál magasabb végzettsége.

Tiberiu Pănescu hangsúlyozta, egyre nehezebb megfelelő embereket találniuk a munkáltatóknak az üres állásokra, és a helyzet évről évre súlyosabb. Az AJOFM vezetője szerint a szakképzett személyek vagy külföldön vállaltak munkát, vagy visszavonultak, esetleg mezőgazdasággal foglalkoznak.

Az idézett forrás szerint 2017-ben 3.147 személyt alkalmaztak az ügynökségen keresztül, ugyanakkor nőtt azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik valamilyen, az ügynökség által szervezett képzésen vettek részt. 29 különböző szakképzésre 642 személy jelentkezett összesen a tavaly. 

Kapcsolódók

Kimaradt?