Egyre nehezebb találnak állást a munkanélküliek Hargita megyében

Egyre nehezebben sikerül állást találni a Hargita megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) nyilvántartásaiban szereplő munkanélkülieknek. A helyzet évről évre súlyosabb, mivel többségük nem rendelkezik szakképesítéssel vagy tapasztalattal. 

Tiberiu Pănescu igazgató szerint 2016-ban összesen 3.493 személynek sikerült munkát találni, ez viszont kevesebb mint 2015-ben, amikor 3.884 személy talált magának állást az ügynökségen keresztül. Az idézett forrás szerint a nyilvántartott állástalanok jelentős része még a nyolc osztályt sem végezte el, és nincs semmiféle szakképesítésük, ami rendkívül megnehezíti a munkaadók dolgát. 

Pănescu azt is elmondta, a tavalyi év decemberében mindössze 400 új munkanélkülit jegyeztek az ügynökségnél, ami kevesebb az előző évek utolsó hónapjában regisztrált adatokhoz képest. A lehetséges okok közé sorolta az igazgató azt, hogy nagyon sokan külföldre mennek dolgozni. Ugyanakkor nagyon sok kisvállalkozó 3, 4 vagy 5 órás munkaidőről szóló szerződést köt alkalmazottjaival, akik így az elbocsátásukat követően - sok esetben - nem tudják teljesíteni a 12 hónapos aktív munkaidőre vonatkozó feltételt. 

A statisztikák szerint 2016 végén 7.829 munkanélkülit tartottak számon Hargita megyében, ami 5,76 százalékos arányt jelent. Ez kevéssel több, mint 2015 végén, amikor 7.509 állástalan személyt regisztráltak megyei szinten. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?