Enyhén csökkent a munkanélküliségi ráta Hargita megyében

Enyhén csökkent a munkanélküliségi arány Hargita megyében, de még mindig nagy azoknak a foglalkozásnélkülieknek a száma, akik semmiféle képesítéssel nem rendelkeznek, így nem is tudnak munkát találni.

Tiberiu Pănescu, a Hargita megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség (AJOFM) igazgatója az Agerpres hírügynökséggel közölte: március hónap végén 7055 volt a nyilvántartott munkanélküliek száma, ez 5,19 százalékos arányt jelent, ami nagyobb, mint az országos szint, de enyhe csökkenést mutat az azelőtti hónaphoz képest.

Az, hogy közel 900-zal csökkent a foglalkozásnélküliek száma, egyrészt a tavasz beálltával magyarázható, hisz elkezdődtek az idénymunkák. Másrészt viszont az is okozza, hogy sokan nem újították meg segélyt igénylő kérésüket, így a rendszer már nem tartja őket számon.

Tiberiu Pănescu szerint a Hargita megyei AJOFM adatbázisában továbbra is 5000 olyan személy van, akik nyolc osztályt vagy még annál is kevesebbet végeztek el, számukra nagyon nehéz munkahelyet találni. Az is gondot jelent, hogy kevés továbbképzést szerveznek a kis végzettségű emberek számára, ami tovább rontja esélyeiket a munkáltatók szemében. Év eleje óta kilenc továbbképző kurzust indítottak, amelyekre 211-en iratkoztak be – tette hozzá az igazgató.

Tiberiu Pănescu szerint várhatóan a következő hónapokban tovább csökken a munkanélküliek száma az idénymunkáknak köszönhetően, júliusban viszont, amikor a statisztikákba már be kell számolni a frissen végzett fiatalokat, újra romlik az arány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?