Online is követhetik juttatásuk aktuális helyzetét a munkanélküliek Hargita megyében

Romániában elsőként a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) teszi lehetővé, hogy a munkanélküli segélyre jogosultak online is követhessék a juttatásuk aktuális helyzetét – jelentette be csütörtök délelőtt az intézmény vezetője, Tiberiu Pănescu.

Minden olyan személy, aki szerepel az intézmény nyilvántartásában, saját maga követheti az említett információkat a locuridemuncaharghita.ro honlapon, ahol a jobb felső sarokban található Secţiunea şomeri nevű menüben a Plăţi şomeri opcióra kattintva nyílik meg az oldal. Itt az ügynökség által kiadott aktaszám és a személyi igazolvány számát megadva mindenki megtekintheti a saját adatait 2016. január 1-ig visszamenően.

„Az illetőnek semmilyen más személyes adatát nem kell megadnia, ugyanakkor, amikor megnyitja a saját táblázatát, a képernyőn sem látszanak kényes adatok. Nincsenek tehát kellemetlen meglepetések, és mindenki láthatja, ha valamilyen kritériumot nem teljesített, és azért nem kapott pénzt” – mutatott rá Tiberiu Pănescu.

A kifizetések havi bontásban szerepelnek, és minden változtatást feltűntetnek, így a munkanélküli segélyt kapó személynek nem a postástól kell megtudnia, ha abban a hónapban nem kapja meg a járulékot. Az online felületen leellenőrizheti, ha esetleg valamilyen mulasztás miatt nem kapta abban a hónapban a segélyt.

A felületet az ügynökség munkatársai fejlesztették ki, és annak jobbá tételén továbbra is dolgoznak. Azok számára, akiket időközben alkalmaznak, ugyanezen a felületen szeretnék például elérhetővé tenni az arra vonatkozó információkat, hogy milyen iratokkal kell jelentkezniük.

Az igazgató felhívta a figyelmünket, hogy a munkanélkülieknek továbbra is kötelességük lesz havonta vagy háromhavonta bizonyítani, hogy még mindig nem találtak munkát, ezért jogosultak a segélyre.

 

Csökkent a munkanélküliség, de nem jó a helyzet

Tiberiu Pănescu azt is elmondta, hogy jelen pillanatban Hargita megye lakosságának 4,6 százaléka munkanélküli, vagyis 6217 személy. Nagyjából 1000-rel többen dolgoznak most, mint tavaly ilyenkor. Az igazgató sajnálatosnak nevezte, hogy a segélyben részesülők közül több mint 2500-an még a négy osztályt sem végezték el, ezért ők az ügynökség által szervezett képzéseken sem vehetnek részt.

Hozzátette, hogy a 6217 nem valós szám, hiszen sokan vannak olyanok is, akik nem regisztráltak az munkaerő-elhelyező ügynökségnél. Ugyanakkor a frissen végzett diákok közül is jóval kevesebben jelentkeztek be, mint a korábbi években.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?