Újabb tiltakozásba kezdhetnek a tanárok

Románia biztonságát ássák alá azáltal, hogy a GDP kevesebb mint hat százalékát fordítják oktatásra, emiatt pedig elképzelhető, hogy tiltakozásba is kezdenek a tanügyi alkalmazottak, figyelmeztetett a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu.

A szakszervezet közölte: az oktatási rendszert elhanyagolták az elmúlt 27 évben, és a tanügyisek most fizetnek meg mások nemtörődömsége, halogatása és a törvények figyelmen kívül hagyása miatt.Fotó forrása: Pro TV

„Így sikerült elérni, hogy egyedülállóak legyünk az Európai Unióban: mi vagyunk az egyetlen ország, ahol szakképzetlen emberek is tanítanak. Azáltal, hogy a GDP kevesebb mint 6 százalékát fordítják az oktatásra, az én meglátásom szerint Románia biztonságát ássák alá. Románia jövője az oktatási rendszer teljesítményétől függ, a teljesítmény pedig a tanügyi rendszer finanszírozásától. Felháborító, hogy az állam intézményei a tanügynek »maradékokat« szántak a költségvetésből” – nyilatkozta Hăncescu.

A román oktatásnak jelentős finanszírozásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt nyújthassanak a diákok, és hogy lépést tarthassanak a század kihívásaival és változásaival, tette hozzá a szakszervezet. 

Simion Hăncescu elmondta: elképzelhető, hogy a törvények által előírt 6 százalék helyett 2018-ban a GDP csupán 3,5 százalékát fordítják az oktatásra, míg az európai átlag 5,4, a kelet-európai országok átlaga pedig 4,7 százalék. A FSLI elnöke szerint elképzelhető, hogy „tiltakozásokra kerül sor, amelyeken a pedagógusok és a szülők is részt vesznek majd, hogy egy alapvető dolgot követeljenek: tartsák be a törvényt, amely előírja, hogy a GDP 6 százalékát fordítsák az oktatásra”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?