Antal Árpád: Sepsiszentgyörgyön nem látják szívesen a neofasisztákat

A háromszéki prefektus szervezőként nem háríthatja el a felelősséget sepsiszentgyörgyi december elsejei ünnepségen felvonulókért és a beszédek tartalmáért sem – mutatott rá Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón lapunk érdeklődésére elmondta: Románia nemzeti ünnepe kapcsán volt egy beszélgetése Sebastian Cucu prefektussal, akitől azt kérte, hogy a lehető leghatározottabban lépjen fel azokkal szemben, akik azért érkeznek a városba, hogy felfordulást okozzanak. A polgármester arra utalt, hogy a Noua Dreaptă – Új Jobboldal Párt ismét arra szólította fel híveit, hogy december 1-én vonuljanak fel Sepsiszentgyörgyön, ahogyan azt tették az elmúlt években három alkalommal.

Antal Árpád üdvözli a háromszéki prefektus szerdán kiadott közleményét, amelyben elfogadhatatlannak minősítette a szélsőséges megnyilvánulásokat. A polgármester bízik abban, hogy a prefektúra és a rendfenntartók következetesen és professzionálisan kezelik majd a helyzetet, bár az elmúlt alkalmak során nem ezt tapasztalták, hiszen a „bajkeverők” a felvonulók közé keveredtek és így nem lehetett tudni, hogy ki az ünneplő és ki a hőbőrgő. Antal Árpád elmondta: elvárják, hogy idén a szervezők elválasszák őket és a hőbörgők ellen határozottan lépjenek fel.

Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: a prefektus szerdai közleményében csak az volt kifogásolható, hogy arra hivatkozott, hogy a helyi és országos sajtó beszámol ezekről az esetekről és azt a hamis képet festheti, hogy a térségben etnikumközi feszültségek vannak. Antal Árpád azt hiányolta, hogy a prefektus eddig egyetlen alkalommal sem emelt szót a gyűlöletkampány ellen, amikor bukaresti sajtó interetnikai álfeszültséget keltett.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró leszögezte: a prefektus szervezőként nem háríthatja el a felelősséget a december 1-i ünnepségen felvonulókért és a beszédek tartalmáért sem. Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ülésén az elmúlt évekhez hasonlóan elfogadnak egy állásfoglalást, amelyben leszögezik, hogy Sepsiszentgyörgyön nem látják szívesen a neofasisztákat.

Kapcsolódók

Kimaradt?