Telefonos átverés terjed: ezért nem jó visszahívni furcsa számokat

Naponta több száz romániai kap távoli országokból kezdeményezett hívást emelt díjas telefonszámokról. Sok pénzükbe kerül, ha elkövetik azt a hibát, hogy kíváncsiságból visszahívják a számot.

A jelenségről beszámoló Digi24 szerint elsősorban a nigériai, tunéziai, tanzániai és dél-afrikai számokról érkező hívásokat kezdeményeznek a csalók által bérelt telefonrobotok, amelyek éppen csak „megcsöngetik” a romániai szolgáltatók ügyfeleit.

Azt használják ki, hogy az ügyfél általában kíváncsi arra, ki kereshette az exotikus számról, és visszahívja. Voltaképpen azonban egy emelt percdíjas szolgáltatást tárcsáz, és akár egyetlen másodperc „beszélgetés” is jelentősen (50-60 euróval) megnöveli a telefonszámláját.

Liviu Arsene kiberbiztonsági szakértő elmondta, a csalókat szinte lehetetlen azonosítani. Rendszerint telefonszámokat bérelnek, amelyekhez emelt díjas szolgáltatásokat társítanak. „A hívás érkezhet Dél-Afrikából, miközben a csaló az Egyesült Államokban tartózkodik, hívásátírányításokkal dolgoznak” – magyarázta a szakértő.

Az átvert ügyfél pedig nem tehet mást, fizet. A telefonszolgáltatótól nem kérhet kártalanítást, a rendőrséghez pedig hiába fordul, mert a hatóságok tehetetlenek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?