Újabb áldozatot szedett a balesetes csalási módszer Székelyudvarhelyen

Az úgynevezett baleset-módszerrel vert át egy csaló egy idős székelyudvarhelyi asszonyt – számolt be kedden a Hargita megyei rendőrség.

A 78 éves nő hétfőn tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 1000 lejt csalt ki tőle. Panasza szerint a hét végén a vezetékes telefonján felhívta egy férfi, aki ügyvédként mutatkozott be. Azt állította, hogy az idős asszony fia közúti balesetet okozott, és sürgősen 1000 lejre van szükség ahhoz, hogy ne tartóztassák le.

A csaló az áldozatát arra kérte, az összeget egy pénzküldő szolgáltatással juttassa el egy nő nevére. Ezt az asszony meg is tette, és csak utána kapott észbe, hogy fel kellene keresnie a szintén Székelyudvarhelyen lakó fiát. Rövid idő alatt kiderült, hogy a fia nem okozott semmilyen közlekedési balesetet.

Az idős asszony rövid időn belül már a második áldozat Székelyudvarhelyen. Októberben egy másik nő ötezer lejt fizetett ki egy csalónak a fia meg nem történt autóbalesete „elsimítására”.

A forgatókönyv ugyanaz

Mint korábban írtuk, a baleset-módszer nagyon sok áldozatot szedett már Romániában.  A Kolozs megyei rendőrség szóvivője, Carmen Jucan korábban a Maszolnak elmondta: az áldozatot rendszerint vezetékes telefonon hívja fel a csaló. A számát a telefonkönyvből nézi ki. Ennek előnye, hogy a hívó fél számát kevés vezetékes telefonkészülék jelzi ki. Néha azonban mobiltelefonokat is hívnak, szintén mobilról, amelyben azonban pre-pay kártya van, így tulajdonosa nem ismert.

A forgatókönyv egyszerű: a csaló ügyvédként vagy ügyészként mutatkozik be, és azt állítja, hogy az áldozat valamelyik családtagja balesetet szenvedett és sürgős orvosi kezelésre szorul, vagy pedig balesetet okozott, és fel akarják jelenteni. A telefonáló egy nagyobb összeget kér az áldozattól a kezelés kifizetésére vagy a potenciális feljelentő "kártalanítására". Az összeget rendszerint készpénzben kell kifizetni egy ismeretlen személynek a megbeszélt helyen és időpontban, de eterjedt a gyorsátutalási szolgáltatások használata is.

Kapcsolódók

Kimaradt?