Hargita megyében is szedi áldozatait a „baleset-módszer”

Ötezer lejt fizetett ki egy székelyudvarhelyi asszony a fia meg nem történt autóbalesete „elsimítására” – számolt be pénteken a Hargita megyei rendőrség.

A 64 éves nő az úgynevezett „baleset-módszerű” átverés áldozata lett, és túl későn tett feljelentést a csaló ellen. A panaszos szerint csütörtök reggel egy ismeretlen férfi felhívta a vezetékes telefonján, és közölte vele, hogy a fia súlyos autóbalesetet okozott, és szükség lenne 5000 ezer lejre az ügy „elsimításához”.

A megrémült asszony gondolkodás nélkül elküldte a pénzt egy gyorsátutaló szolgáltatással. Csak utána kapott észbe, hogy átverhették, és értesítette a hatóságokat, de akkor már késő volt.

A „baleset-módszer” meglehetősen elterjedt a romániai csalók körében. A Kolozs megyei rendőrség szóvivője, Carmen Jucan korábban a Maszolnak elmondta: az áldozatot rendszerint vezetékes telefonon hívja fel a csaló. A számát a telefonkönyvből nézi ki. Ennek előnye, hogy a hívó fél számát kevés vezetékes telefonkészülék jelzi ki. Néha azonban mobiltelefonokat is hívnak, szintén mobilról, amelyben azonban pre-pay kártya van, így tulajdonosa nem ismert.

A forgatókönyv ugyanaz

A forgatókönyv egyszerű: a csaló ügyvédként vagy ügyészként mutatkozik be, és azt állítja, hogy az áldozat valamelyik családtagja balesetet szenvedett és sürgős orvosi kezelésre szorul, vagy pedig balesetet okozott, és fel akarják jelenteni. A telefonáló egy nagyobb összeget kér az áldozattól a kezelés kifizetésére vagy a potenciális feljelentő "kártalanítására". Az összeget rendszerint készpénzben kell kifizetni egy ismeretlen személynek a megbeszélt helyen és időpontban.

"A csalók azt használják ki, hogy az áldozatot rendszerint sokkolja a baleset híre. Ilyenkor veszít az ítélőképességéből" – magyarázta a szóvivő. Tájékoztatása szerint a módszernek különösen egyedül élő idősebb személyek esetében van nagy hatásfoka, akiről a bűnöző előzőleg kiderítette, hogy gyermekei szabadságon vannak vagy külföldön élnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?