FRISSÍTVE- Megvan a romániai nemzeti kisebbségek napja

FRISSÍTVE: Elfogadta a szenátus azt a törvénytervezetet, amely értelmében december 18-át jelölik ki a Romániában élő nemzeti kisebbségek ünnepnapjaként. Az RMDSZ azonban nem mond le a március 15-ét hivatalos ünnepé nyilvánító tervezetéről.

A felsőház ellenszavazat nélkül, 92 támogató vokssal fogadta el a nemzeti kisebbségeket képviselő törvényhozók által benyújtott kezdeményezést, amely alapján december 18-a lesz a nemzeti kisebbségek ünnepnapja. A tervezet egy erre vonatkozó, 1998-ban elfogadott kormányhatározatot emel törvényerőre.A tervezet szerint az említett napon tematikus kulturális rendezvényeket tartanak, amelyekre a helyi hatóságok pénzbeni és logisztikai támogatást nyújtanak, a közszolgálati rádió és televízió pedig beszámol az ünnephez kapcsolódó eseményekről.

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ nem mond le március 15-ről

Az RMDSZ szenátusi frakciója támogatja a nemzeti kisebbségek napjáról szóló törvénytervezetet, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy december 18-a, és az erről szóló jogszabály nem összetévesztendő az egyes nemzeti kisebbségek hivatalos ünnepeivel, így romániai tatárok napjával és a romániai roma közösség napjával, illetve az RMDSZ azon kezdeményezésével sem, amelyben március 15-e hivatalos ünnepé nyilvánítását kéri.

„Mint azt többször is hangsúlyoztuk, az RMDSZ nyitott a kezdeményezéssel kapcsolatos vitára, a felmerülő kérdések megbeszélésére, de törvénytervezetünket fenntartjuk a szenátusban, hiszen ez nem a többségi társadalom ellen irányul, és semmi olyant nem tartalmaz, ami más romániai nemzeti kisebbségek, így a tatárok és romák esetében már nem lenne biztosított” – hangsúlyozta a nemzeti kisebbségek napjáról szóló törvénytervezet plénumi vitáján Cseke Attila.

Kapcsolódók

Kimaradt?