Kevesen élnek az ingyenes Hepatitis-C szűrés lehetőségével

Eddig mintegy hétezer személy élt országszerte a hepatitis-C típusú ingyenes szűrés lehetőségével, amelyre a Romániai Krónikus Betegek Szövetsége (Alianța Pacienților Cronici din România- APCR) pályázott a közelmúltban sikeresen.

Bár a szűrési kampány indításáról a civil szervezet a honlapján már január 29-én hírt adott, eddig csak mintegy hétezer személy élt a lehetőséggel országszerte. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője úgy tudja, hogy az egyik Hargita megyei privát laboratórium is kapott körülbelül négyszáz darab vérminta gyűjtéséhez szükséges tárolóedényt.hapc

A begyűjtött vérmintákat egy marosvásárhelyi, úgyszintén magántőkével működő laboratórium vizsgálja majd. Az említett edényeket a vásárhelyi intézmény baráti alapon bocsátotta a csíkszeredai laboratórium rendelkezésére. A Hargita megyeiek éltek is a lehetőséggel: többen iratkoztak.

"Ennél sokkal többre lenne szüksége a megyének, mert ez a szám a megye 320 ezres lakosságához mérve nagyon kevés, szinte elenyésző" – fogalmazott Tar, majd hozzátette: igazán észbe kaphatnának az APCR-hez hasonló Hargita megyei civil szervezetek is, mert az általa vezetett intézmény már évek óta, pénzhiány miatt nem végez átfogó szűrést, csak úgynevezett gócpontokban.

Korábban voltak nagyszabású HCV-szűrések, azonban a gazdasági válságot követően nem volt többé lehetőség erre. A fertőzésről elmondta, elsősorban vérrel terjed, lappangási ideje két hét, esetleg 25 nap. Gyakran tünetmentes, ám a krónikus fertőzés a máj szöveteinek a hegesedéséhez, azaz májzsugorodáshoz vezet, májelégtelenség, vagy májdaganat alakulhat ki. Kezelése nagyon költséges, mivel egyénre szabott kezelés szükséges, ráadásul hosszan tartó akár két évig is eltarthat.

„Gyenge a PR"

Szabó Sándor, az említett cég igazgatója a maszol.ro- nak elmondta, eddig 400 tárolóedényt kaptak, de 600 ingyenes szűrésre van lehetőség. Vannak már jelentkezők, tette hozzá, de a kampányt támogató PR munkát meglehetősen gyengének tartja, szerinte az A4-es szórólapokra nyomtatott felvilágosító jellegű tartalom nem fog célt érni.hepc2

Hozzátette, nemcsak a laboratóriumok, de gyógyszergyárak is részt vesznek a kampányban. Egyik gyógyszergyár például, állami támogatással ingyen rendelkezésre bocsátja a kampány során pozitívnak talált személyek gyógyításához szükséges interferonos kezelést. A tapasztalat azt mutatja, tette hozzá, hogy egy-egy ilyen szűrési kampány során a tesztek 2-4 százaléka pozitívnak bizonyul.

Kimaradt?