FRISSÍTVE: Leállt kedden Nagyvárad tömegközlekedése

FRISSÍTVE: Spontán sztrájkba kezdetek a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) alkalmazottai kedden: jelenleg a városban áll a tömegközlekedés. FRISSÍTÉS: A szakszervezet keményen tárgyal. 

Az sztrájkról az OTL egy rövid közleményben tájékoztatott, melyben elnézést kértek az utasoktól is. Az ebihoreanul.ro portál információ szerint reggel mintegy 120-an gyülekeztek a vállalat székhelyén, de nem kezdték el a munkát.

A tiltakozók azt kérik, hogy a buszsofőrök és a villamosvezetők bérét emeljék 3000 lejre, a vásárlási jegyek értékét pedig 15 lejre, illetve igényt tartanak a 15 százalékos stresszpótlékra, illetve a szombati és vasárnapi munkaórák dupla kifizetésére. A portál információi szerint Ilie Bolojan váradi polgármeter reggel 6 óra körül járt a sztrájkolóknál, azonban annyit mondott nekik: ha akarják, felveszik a munkát, ha nem, nem, nem tud ugyanis semmit ajánlani számukra.

A vállalat vezetője, Viorel Mircea Pop szerint az emberek még nem közölték, hogy milyen arányú emelést kérnek, jelenleg egy buszsofőr vagy villamosvezető alapbére 2016 és 2020 lej között változik, e mellé a hétvégi munkáért 50 százalékos pótlékot kapnak, illetve jár nekik a 20 százalékos régiségi pótlék is, októberben pedig 11 lejről 12 lejre emelték a vásárlási jegyek értékét. Az egyeztetések reggel hétkor kezdődtek újra, a szakszervezetisekkel körülbelül három hete folynak a tárgyalások az új munkaszerződésekről.

FRISSÍTÉS: Kora délután továbbra sem jártak sem a buszok, sem a villamosok, a megállókban a jegyárus bódéknál többen érdeklődnek, de ott sem tudják a választ arra, mikor indulnak újra a járművek. Az OTL a sztrájk esetén kötelező, minimális szolgáltatást sem biztosítja a majd kétszázezres városban, taxit is nehéz találni vagy hívni, hosszú a várakozási idő.

Az ebihoreanul információi szerint a szakszervezet nem vállalta fel a munkabeszüntetést. Virgil Mînz szakszervezeti vezető elmondta, ő hatkor érkezett munkába, de akkor már tartott a sztrájk, ezzel együtt őt bízták meg a tárgyalások folytatásával. Első körben 250 lejes bruttó fizetésemelést ajánlottak a dolgozóknak, és 2018. január 1-től 15 lej értékű vásárlási jegyeket, de ezt az ajánlatot visszautasították, kitartanak a fizetésük 3000 lejre való emelése mellett.

Kapcsolódók

Kimaradt?