FRISSÍTVE: Sztrájkőrséget áll a mentőszolgálat szakszervezete a minisztériumok előtt

FRISSÍTVE: Sztrájkőrséget áll a mentőszolgálat országos szakszervezete szerda délelőtt a munkaügyi, az egészségügyi és a pénzügyminisztérium székhelye előtt. FRISSÍTÉS: Reagált a miniszter. 

A mentőszolgálatok alkalmazottai a közalkalmazottak bértörvényének módosítását, az alkalmazottak létszámának növelését és egy többéves keretszerződés megkötését, valamint a 2018-as évre vonatkozó költségvetés jóváhagyását követelik, amelyből új mentőautókat vásárolnának. 

A tiltakozás hivatalosan 10 óra 30 perckor kezdődött, azonban a szakszervezetisek már 9 óra 30 perckor gyülekezni kezdtek. A tervek szerint 10 óra 30 perc és 11 óra 30 perc között a munkaügyi minisztérium előtt tüntetnek, 11 óra 30 perc és 12 óra 30 perc között az egészségügyi minisztérium székhelye előtt, majd felvonulnak Bukarest utcáin. 

A tiltakozásokat követően a szakszervezet azt szeretné, ha a három minisztérium vezetője és a kormányfő által kijelölt képviselő találkozna a szakszervezeti képviselőkkel. A mentőszolgálat szakszervezete október 5-én országos tiltakozó akcióba kezdett meghatározatlan ideig. A tiltakozás során minden mentőautóra két A4-es méretű plakátot helyeztek ki "Országos tiltakozás" felirattal. Az alkalmazottak fehér karszalagot viseltek ruhájukon a tiltakozás jeléül. 

FRISSÍTÉS: Megszólalt a miniszter

Nem fog csökkenni a mentőszolgálatok alkalmazottainak bére - közölte Florian Bodog egészségügyi miniszter a mentődolgozók országos szakszervezetének illetékeseivel folytatott találkozót követően. 

A tárcavezető biztosította az érdekvédelmi szervezet képviselőit arról, hogy nem fog csökkenni a mentődolgozók bére, ugyanakkor közölte, a kormány szerdai ülésének napirendjén szerepel egy jogszabálytervezet új mentőautók beszerzéséról. "A páciens nagyon fontos, és ahhoz, hogy a páciensnek jó legyen, önöknek megfelelő munkakörülményekre és nyugodtságra van szükségük" - fogalmazott a miniszter. 

Kapcsolódók

Kimaradt?