Pataréti szemétügy: bűnvádi feljelentést tett a környezetvédelmi őrség

Bűnvádi feljelentést tett a környezetvédelmi őrség a Kolozsvárhoz közel fekvő pataréti szeméttelepnél tapasztalt súlyos szennyezés miatt - erősítette meg Szép Róbert, az Országos Környezetvédelmi Őrség alelnöke. Hozzátette, a továbbiakban az ügyészség dönti el, kinek kell felelnie az igazságszolgáltatás előtt a nem megfelelő hulladékgazdálkodás miatt.

A pataréti régi szeméttelep a Kolozs Megyei Tanács hatáskörébe tartozik, a tanács a hulladéklerakó lezárásával egy céget bízott meg. Több hatóság is figyelmeztette az érintetteket, hogy a szeméttelepből távozó mérgező csurgalékot hosszú ideje nem kezelik, és emiatt súlyosan szennyez. Ráadásul július 22-én egy talajcsuszamlás eltorlaszolta a közelben lévő patak medrét, amelyben meggyűlt a szennyvíz. A patak a Szamosba torkollik. A meggyűlt szennylevet azóta sem tisztították meg és nem távolították el, a Kolozs megyei tanács most keresi a megoldási lehetőségeket - tudtuk meg korábban Vákár Istvántól, a megyei tanács alelnökétől.

Évek óta szennyez a szeméttelep

Szép Róbert tájékoztatása szerint a környezetvédelmi őrség évente bírságolta hol a megyei tanácsot, hol a szeméttelep lezárásával foglalkozó céget a Pataréten tapasztalt rendellenességek miatt. 2016-ban 80 ezer lejes, 2015-ben pedig egy 60 ezer büntetést róttak ki. Ezzel együtt kötelezték az érintetteket, hogy a szennyezési forrásokat szüntessék meg.

 „Hol az aktív pontokat nem zárták le rendesen, hol a csurgalékot nem tudták kellőképpen visszafogni, amely talaj- és vízszennyezést okozott. 2017-ben végre sikerült eljutni oda, hogy a szolgáltató úgy döntött: geotechnikai jelentést készít. A jelentésnek, tanulmánynak szeptember végén kell elkészülnie. Felmérik a lerakó stabilitását, javaslatokat tesznek arra vonatkozóan, hogyan lehet elhárítani, kikerülni a veszélyes helyzeteket. A tanulmány azt is tartalmazza, milyen technikai megoldásokkal lehet környezetkímélő módon lezárni a telepet. A környezetvédelmi őrség a megoldások ütemtervét is kikérte" - mondta Szép Róbert.

Emlékeztetett, hogy jelenleg a csurgalék a több hektáron fekvő szeméthegyből kezelés nélkül távozik, erre pedig gyors megoldásokat vártak, várnak. „Lássuk, mi szerepel a fent említett felmérésben, mert ennek függvényében kell lépni. A helyzet tarthatatlan, mindent meg kell tenni, hogy a szennyező forrás megszűnjön” - magyarázta a szakember.

Hozzátette, a szabadon folyó csurgalék nem minden évben volt olyan jelentős, mint most, a nagyobb hozam az utóbbi hónapokban tapasztalt esőzések miatt léphetett fel. „A talajcsuszamlás miatt a szeméthegyben valami történhetett, ami miatt orientáltan, egy meghatározó részen folyik leginkább ki a csurgalék nagyobb hozamban” - mondta az Országos Környezetvédelmi Őrség alelnöke.

Várják a mintavétel eredményeit

Szép Róbert tájékoztatása szerint mintát vettek a csurgalékból, az eredményeket rövidesen megkapják. Az eredmények függvénye, hogy rónak-e ki további bírságokat. „Azt tapasztaltam, hogy a büntetések sok helyen nem oldják meg a problémát, hiszen kifizetik pénzt, és a környezeti kár továbbra is marad. A megyei tanácsnak is rá kellene jönnie, hogy a nagyon tartósan szennyező anyagokkal terhelt csurgalékról van szó, amely sokmillió köbméter vizet képes beszennyezni. A megfertőzött vizet nagyon nehezen lehet megtisztítani” - magyarázta.

Közölte, rövidesen személyesen is látogatást tesz a pataréti szeméttelepnél, hogy az érintettekkel közösen találjanak megoldást a szennyezés megszűntetésére.

Napi 136 ezer eurós büntetés

Az Országos Környezetvédelmi Őrség alelnöke emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság eljárást kezdeményezett Románia ellen az Európai Unió Bíróságán, mivel nem teljesítette az ország az országos hulladékgazdálkodási tervet. Románia nem tett eleget a hulladékmegelőzési program felülvizsgálatának, illetve elfogadására irányuló kötelezettségének sem.

Romániának 2013-ban kellett volna felülvizsgálnia országos hulladékgazdálkodási tervét és a hulladékmegelőzési programot. Mivel ez nem történt meg, 2015 szeptemberében az EB elindította a kötelezettségszegés megállapítására irányuló előzetes eljárást, 2016-ban elküldött indoklásában pedig felszólította az országot, hogy haladéktalanul pótolja a mulasztást. Az eljárás az Európai Unió Bíróságán az utolsó fázisba jutott.

„Ha a bíróság elítéli Romániát, négymillió eurós büntetést kell kifizetnie az országnak. Ezen kívül naponta 136 ezer eurót addig, amíg a helyzetet nem orvosoljuk. A román állam ezeket az összegeket ki fogja fizetni, és ez nemcsak az adófizetőket fogja érinteni, hanem azokat a működtetőket, önkormányzatokat is, akik miatt nem teljesítettük a vállalásainkat” - összegzett Szép Róbert, a Országos Környezetvédelmi Őrség alelnöke.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?