banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kaufland-botrány: így verhetnek át egy megvágott videóval

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) egy magyar és egy román nyelvű, saját készítésű videóval hívják fel a figyelmet arra, hogy a rosszindulatúan felhasznált technológia veszélyes, a segítségével könnyedén gerjeszthetők etnikai konfliktusok.

Az ifjúsági szervezet kreatívjait a Kaufland-botrány ihlette meg. Ismert, hogy egy kolozsvári román férfi az állította az interneten közzétett videójában, hogy azért nem szolgálták ki az üzletlánc székelyudvarhelyi szupermarketjének grillezőjénél, mert nem tudott magyarul. Később kiderült, a videót gondosan megvágta, valójában azért nem szolgálták ki, mert még nem működött a pénztárgép, nyitás előtt kért miccset a kiszolgálótól.

Miután nemrég azt kezdeményezték, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnököt fosszák meg állampolgárságától, egy mondvacsinált etnikai konfliktus annyira felkavarta az online médiát, hogy egyes román nacionalista fiatalok Olimpiada de bătut unguri (Magyarverő olimpia) néven Facebook-eseményt hoztak létre, ahol Udvarhelyre hívják a román honfitársaikat magyarokat bántalmazni – emlékeztetett csütörtöki közleményében Oltean Csongor.

A MIÉRT elnöke szerint „2018 rólunk, fiatalokról (is) szól, hiszen a következő években nekünk kell ebben az országban élni és óriási szerepünk van jövő évre nézve, hiszen az online kommunikációs csatornákon elindult nacionalista hangulatra reagálnunk kell.” Véleménye szerint el kell mondani, hogy „mit adtak őseink ennek az országnak”, és meg kell keresni azokat a román fiatalokat, akik hajlandóak a provokáció helyett közös projektekben gondolkodni a magyar fiatalokkal.

A MIÉRT arra kér mindenkit, hogy ne dőljenek be a rosszindulatúan összevágott videóknak, előbb gondosan vizsgálják meg, hogy milyen célból, kik készítették. „Ahogyan kiderült a székelyudvarhelyi esetről, sok múlik azon, hogy leleplezzük-e az ilyen provokációkat” – olvasható a közleményből.

Kapcsolódók

Kimaradt?