Kaufland-botrány: a Ku Klux Klánhoz hasonlította Tamás Sándor a fogyasztóvédőket

„A fogyasztóvédelem úgy működik, mint száz évvel ezelőtt Amerikában a Ku Klux Klán, állami segédlettel alkalmazza a kettős mércét, és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot”, nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök a Kaufland-botrány kapcsán fogalmazta meg bírálatát a fogyasztóvédők eljárásával szemben.

Mint arról beszámoltunk, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tesz az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói regionális főfelügyelője, Sorin Claudiu Susanu ellen, aki hivatalból való kivizsgálást kezdeményezett a székelyudvarhelyi Kauflandnál, majd tízezer lejre bírságolták az üzletet a kolozsvári videóblogger által jelzett eset miatt, azt állítva, hogy ellenőreiket szintén nem szolgálták ki az üzletben, mert románul kértek termékeket. A Kaufland közleménye rácáfol erre, ugyanis a fogyasztóvédők az áruk, a felszolgálás és az ételkínálat minőségét ellenőrizték, a büntetés jegyzőkönyvben pedig mégis az említett videóra hivatkoznak.

Tamás: Diacon kettős mércét alkalmaz

 A háromszéki önkormányzat elnöke keddi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: különösen a háromszéki fogyasztóvédők vezetőjével, Mircea Diaconnal vannak gondok, hiszen tucatnyi példát tud rá, hogy kettős mércét alkalmaz. Az érintett cégek vezetői azonban félnek ezekről nyíltan beszámolni, attól tartanak, hogy visszamegy, és valamiért újra megbünteti őket. Tamás Sándor szerint a háromszéki fogyasztóvédő a megye román vidékein is ellenőriz, de ott megelégszik figyelmeztető jegyzőkönyvvel, miközben ugyanazért a magyar vállalkozókra súlyos pénzbírságokat szab.

Tamás Sándor szerint a Kovászna megyei Fogyasztóvédelem vezetője alkalmatlan és méltatlan köztisztség viselésére. Hozzátette: a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy korábban miért volt alkalmatlan és méltatlan a rendőri tisztség betöltésére, majd miért nem állta meg a helyét a helyi rendőrségnél sem, most mégis állami támogatással megtarthat egy fontos tisztséget.

A tanácselnök szerint meg akarják félemlíteni a magyar közösséget, de csak azért is kell menni előre, fel kell tárni minden esetet. Tamás Sándor szerint egy ilyen nyilatkozat után az is megtörténhet, hogy a fogyasztóvédők megérkeznek a megyeházára, „megmérik, hogy milyen magas a küszöb, és ha 2,5 centiméternél magasabb, megbüntetik a hivatalt ”.

Diacon szerint Háromszéken sem szolgálnak ki románokat

A székelyudvarhelyi Kauflandnál történtek kapcsán megszólaltatott Mircea Diacon a sajtónak azt nyilatkozta: Sepsiszentgyörgyön is voltak bejelentések, hogy a románokat nem szolgáltak ki. A háromszéki fogyasztóvédők vezetője szerint Háromszéken is ellenőrzik az üzleteket, de nem az alkalmazottak román tudását tesztelik, hanem azt vizsgálják, miként alkalmazzák a kötelező román feliratokra vonatkozó törvényt.

A fogyasztóvédő szerint Kovászna megyében is voltak bejelentések, hogy a románokat nem szolgálták ki, például egy sepsiszentgyörgyi fánk sütő alkalmazottjára panaszkodtak több ízben a vásárlók, hogy nem tud románul. Diacon szerint erre nincs bizonyíték, de mivel többen is bejelentést tettek, a vállalkozót megbírságolták.

Idén egy brassói román család tett panaszt egy kézdivásárhelyi vendéglőre, mivel a pincér nem vitte ki a megrendelt ételt, arra hivatkozva, hogy ünnep van, rövid programmal dolgozik a konyha. A brassói családban felmerült, hogy azért nem szolgálták ki őket, mert románok, de az eset rendeződött, mert a vendéglő tulajdonosa meghívta a családot egy ingyen vacsorára, mondta Mircea Diacon.  

Kapcsolódók

Kimaradt?