banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Intézkedéseket vár a prefektus a székelyudvarhelyi Kauflandtól

Felkérte hétfőn Adrian Jean Andrei Hargita megyei prefektus a székelyudvarhelyi Kaufland vezetőségét, közöljék, milyen intézkedéseket hoztak azt követően, hogy az alkalmazásukban álló egyik eladó nem szolgált ki egy vásárlót, utóbbi állítása szerint azért, mert román.

A szupermarketnek küldött igénylésben a prefektus rámutat: "aggodalommal értesült az eladó és vásárló közötti incidensről", állásfoglalást vár az ügyben a vezetőségtől, illetve kéri, közöljék vele, milyen intézkedéseket foganatosított a cég annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset.

Adrian Jean Andrei az Agerpresnek elmondta, Hargita megyében a békés együttélésnek, az egymással szembeni tiszteletnek kell uralkodnia, márpedig az ehhez hasonló incidensek nem ezt szolgálják. A prefektus hangsúlyozta, az alkotmány szerint az állam hivatalos nyelve a román, és az ezt előíró cikkelyt minden állampolgárnak kötelessége tiszteletben tartani, nemzetiségtől függetlenül. Rámutatott, az ilyen történéseket józansággal és megértéssel kell kezelni mindkét fél részéről, hogy többé ne ismétlődjenek meg.

"Egy európai országban nincs helyük az ehhez hasonló incidenseknek, ezért bölcsességre és az ország törvényei iránti tiszteletre intem a Hargita megyében élőket, illetve az ide látogatókat" - tette hozzá. A prefektus megerősítette, hogy az eset után a Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség 10 ezer lejes büntetést rótt ki a szóban forgó szupermarketre.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke is bejelentette, hogy hivatalból vizsgálatot indítottak az ügyben.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?