Hivatalos: nem diszkriminálta a román férfit a Kaufland magyar alkalmazottja

Nem diszkriminálta a székelyudvarhelyi Kaufland alkalmazottja a kolozsvári videobloggert, aki azzal vádolta a lányt az interneten közzétett felvételen, hogy megtagadta a kiszolgálását, mert románul kért miccset – döntött szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

Határozatában a CNDC megállapította: az üzlet grillezőjénél készített videó hamis, illetve hiányos információkat terjesztett, és etnikai gyűlöletet szított. A testület egy ajánlást is megfogalmazott, amely szerint a romániai kereskedelmi egységeknek gondoskodniuk kell arról, hogy az ügyfeleket kiszolgáló alkalmazottaik „elfogadható szinten” ismerjék az ország hivatalos nyelvét. A CNCD hivatalból vizsgálta ki a székelyudvarhelyi üzletnél történteket, miután megjelent az interneten az nagy médiavisszhangot kiváltó videó.

A testület elnöke, Asztalos Csaba a Maszolnak elmondta: azért döntöttek úgy, hogy az alkalmazott nem diszkriminálta a kolozsvári férfit, mert tíz óráig (nyitásig) nem csak a videó készítőjét nem szolgálta ki, hanem a grillező pultjánál álldogáló többi személyt – két magyar lányt – sem. „Nem történt hátrányos megkülönböztetés, hiszen az alkalmazott egyformán járt el a vendégekkel: egyiküket sem szolgálta ki” – magyarázta. Ugyanakkor nem azért nem szolgálta ki a videobloggert, mert románul kért miccset, hanem azért, mert a grillező abban az órában még nem nyitott ki – tette hozzá.

„Súlyos etikai vétségeket” követett el a videó készítője

A szerdán közzétett határozatának indoklásában CNCD idézi a Kauflandnak a térfigyelő kamerák felvételeivel alátámasztott álláspontját a történtekről. E szerint a blogger nyitás előtt fél órával próbált vásárolni a szupermarket grillezőjében. Ekkor az elárusító tájékoztatta arról, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A kisfilmen a blogger harmadik vásárlási próbálkozása látható, amelyre 13 perccel a nyitás előtt került sor. Ekkor az elárusító előbb elvette tőle a pénzt, de miután megállapította, hogy a kasszagép még nem működik, visszaadta a bankjegyet. 

A CNCD megállapította: a kolozsvári férfi a diszkrimináció tesztelésének nemzetközileg elterjedt módszerét (situation testing) alkalmazta, de a módszer alkalmazásakor súlyos etikai vétségeket követett el, amelyek eltorzították a „kísérlete” eredményét. A videóblogger a felvételen elmulasztotta pontosítani, hogy a „tesztelést” megelőzően kétszer is beszélt a grillező alkalmazottjával: előbb 9:31 körül, amikor a lány közölte vele, hogy 10-kor nyitnak, majd 9:37-kor, amikor visszament, és evőeszközöket kért tőle. Harmadszor 9:47-kor jelent meg a román férfi a grillezőnél, akkor a kameráját is elindította.

A testület azt is megállapította, hogy a videoblogger a film közzétételekor is etikai vétségeket követett el, mert nem a teljes felvételt, hanem egy összevagdosott kollázst hozott nyilvánosságra. A videó azzal kezdődik, hogy a férfi átnyújt egy tízlejest az alkalmazottnak, de készítője elmulasztotta közzétenni a korábbi párbeszédüket. „A film készítője provokált, bujtogatott. Rosszhiszeműen értelmezte az alkalmazott elutasító magatartását, mert tudta, hogy a grillező csak tízkor nyit, és látta, hogy a lány a többi vendéget sem szolgálta ki” – olvasható a határozat indoklásában.

 A tanács kitér a román fogyasztóvédelem bírságolási jegyzőkönyvére is. A hatóság ugyanis az eset kapcsán tízezer lejes bírságot rótt ki a székelyudvarhelyi áruházra. A CNCD megállapította, hogy a jegyzőkönyv nem hátrányos megkülönböztetés eseteként vizsgálta az ügyet, hanem az elárusító viselkedését szankcionálta úgy, hogy az ellenőrök nem vettek figyelembe minden körülményt. Asztalos Csaba szerint a fogyasztóvédelem által kiszabott bírság törvénytelen.

Kapcsolódók

Kimaradt?