Hétvégén alakítja ki álláspontját az RMDSZ az igazságügyi reformcsomagról

Várhatóan a Hargita megyei Székelyvarságon tartott hétvégi frakcióülésén alakítja ki álláspontját az RMDSZ az igazságszolgáltatást működtető törvények módosítására tett minisztériumi javaslatokról – tudtuk meg az ügyvezető elnöktől.

Porcsalmi Bálint csütörtökön a Maszol kérdésre elmondta: a Tudorel Toader tárcavezető által szerdán ismertetett tervezettel szerinte „nincsen különösebb gond”.

Mint ismert, az egyik legvitatottabb módosítás szerint az államfőt kizárják a főügyészek kinevezési folyamatából. Porcsalmi ezzel kapcsolatban megjegyezte: szerinte alaptalan az a bírálat, hogy ezáltal megbomlik a hatalmi ágak egyensúlya.

Az ügyvezető elnök emlékeztetett, hogy az államfő, a végrehajtói hatalom részeként maga is politikailag befolyásolhatta a kinevezéseket. A tervezet szerint a főügyészeket a miniszterelnök javaslatára a Legfelső Bírói Tanács (CSM) nevezné ki, nem az elnök.

A Tudorel Toader által bemutatott törvénycsomagnak több előírását bírálta az államfő, az ellenzéki pártok, a civil szervezetek, a legfőbb ügyészség, a bírák egyesülete. A CSM csütörtökön ismételten felkérte a kormányt, hogy jutassa el a testülethez a tervezetet, amelyet egyelőre nem tett közzé a minisztérium.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?