Az ügyészeknek sem tetszik az igazságügyi reform tervezete

„Sajnálatos visszalépésnek” nevezte az igazságszolgáltatást szabályozó törvények Tudorel Toader által javasolt módosításait a Romániai Ügyészek Egyesülete (APR).

Szerdai közleményükben az egyesület tagjai azt írják: aggodalommal vették tudomásul az igazságszolgáltatást szabályozó törvényeket módosító javaslatokat, ezek egy része ugyanis negatív hatást fejthet ki az igazságügyi rendszer működésére és függetlenségére. A módosításokra vonatkozó javaslatok ráadásul anélkül születtek meg, hogy azokról kikérték volna a bírák és ügyészek véleményét, megteremtve ezzel annak előfeltételét, hogy a jövőben a végrehajtó hatalomnak beleszólása lehessen az igazságszolgáltatásba - teszik hozzá az aláírók.

A Romániai Ügyészek Egyesülete szerint a javasolt módosítások (az Igazságszolgáltatási Felügyelet az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe kerülne, változna a Legfelső Bírói Tanács hatásköre, a legfőbb ügyész kinevezési eljárása, az igazságügyi miniszter beleszólhatna a bírák és ügyészek karrierjébe) szembehelyezkednek az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) ajánlásaival, amelyek az igazságügy függetlenségének megszilárdítását szorgalmazzák.

A Romániai Ügyészek Egyesülete szerint a Legfelső Bírói Tanácsnak össze kell hívnia a bírák és az ügyészek közgyűlését, hogy tételesen foglaljanak állást a javasolt törvénymódosításokkal kapcsolatban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?