Elfogadta a kormány az oltástörvényt

Elfogadta szerdán a kormány az oltástörvény áprilisban kidolgozott, a súlyos kanyarójárvány közepette éles társadalmi vitát kiváltó tervezetét.

A tavaly kezdődött, az ország egészére kiterjedt, eddig 8500 megbetegedést kiváltó és 32 halálos áldozatot követelő kanyarójárvány miatt merült fel egy külön oltástörvény elfogadása, amely a hasonló válságok kialakulását hivatott megelőzni.

A parlamenti elfogadásra váró törvénytervezet szerint a gyerekek bölcsődei, óvodai vagy iskolai beíratásához oltási bizonylatot kell mellékelni, vagy háziorvosi igazolást arról, ha valamely vakcina beadása ellenjavallt. A szülők (vagy törvényes gyámok) hozzájárulása a gyermek beoltásához alapértelmezett, azok a szülők, akik ezt ellenzik, írásos nyilatkozattal akadályozhatják meg a törvényben megszabott kötelező vakcinák beadását.

Ha az oltás egészségügyi okokból ellenjavallott, az úgynevezett megyei oltási bizottságtól kell kérni erről igazolást. Ez a testület orvosokból, pszichológusokból és a tanfelügyelőség képviselőiből áll.  Ha egy tanintézmény beiratkozáskor törvényszegést tapasztal, értesíti a megyei bizottságot. A testület megpróbálja meggyőzni az oltás szükségességéről a szülőket, és ha nem sikerül, értesíti a gyermekvédelmi hatóságokat.

A szülőt az első kihágás esetén 500 és 1000 lej közötti bírsággal büntetik. Ha így sem sikerül jobb belátásra bírni, a büntetés 10 000 lejig terjedhet. Hasonló összegű bírságokra számíthatnak mulasztás esetén az orvosok és az állami intézmények képviselői is.

Kapcsolódók

Kimaradt?