Mihai Tudose nem finomkodott az oltásokat ellenzőkkel kapcsolatban

Mihai Tudose miniszterelnök szerint a jelenlegi romániai helyzet megkövetelné az oltások kötelezővé tételét. 

A Radio România Actualităţi által sugárzott pénteki interjúban azt kérdezték a kormányfőtől, indokoltnak tartaná-e jelen helyzetben az oltások kötelezővé tételét. Tudose igennel válaszolt a kérdésre, majd kiemelte, azok a szülők, akik elutasítják az oltást, sok esetben nemcsak saját gyermeküket, hanem egy teljes közösséget veszélybe sodornak. 

A kormányfő szerint "minden civilizált európai országban" legalább 95 százalékos kell hogy legyen az átoltottság a gyermekek körében. "Már elnézést kérek, de mi a magunk 50 százalék körüli országos átlagával távol állunk a civilizált világtól" - mondta Tudose. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a csütörtöki kormányülésen első olvasatban tárgyalták az oltástörvény tervezetét. 

"Ez nem old meg minden problémát. A gondokat részben az okozta, hogy hiányos volt a vakcinaellátás. Azt tapasztaltuk, hogy sokszor volt készleten oltóanyag, de nem jutott el hasznos időben a megyékbe. Aztán ha eljutott, a közegészségügyi rendszer illetékesei közül nem mindenki törődött eléggé azzal, hogy a gyermekek kapják is meg az oltást. Végezetül pedig ott volt az a sok felelőtlen szülő - vállalom ezt a szót -, akik különféle indokokra és meggyőződésekre hivatkozva úgy gondolták, hogy gyermekeiket nem kell beoltani" - fogalmazott a kormányfő. 

Hozzátette, az általa vezetett kormány egyik fő célja a Cantacuzino Intézet "felélesztése", hogy Románia is gyárthasson vakcinákat, továbbá hogy az oltóanyagok megfelelő ütemben jussanak el a megyékbe, "az orvosok pedig végezzék a dolgukat. Megengedhetetlen, hogy bizonyos megyékben a gyerekek kevesebb mint 50 százaléka legyen beoltva. Ez egyszerűen hihetetlen" - mondta. 

A miniszterelnök ugyanakkor rámutatott, a kormány egyik fő prioritása az oltási törvény mielőbbi életbe léptetése, ugyanakkor újabb intézkedéseket terveznek az átoltottsági arány növelése érdekében. 

"Egy hónapig vártunk, ez alatt szelíd intézkedéseket hoztunk. Aztán felszólítottam a minisztert, kezdje el használni a szikét. Ez meg is történt, láthattuk. Ha ezután sem működnek a dolgok megfelelően, előveszünk egy nagyobb szikét. Lentről felfelé haladunk a láncon. Ilyesmivel nem lehet játszani" - fogalmazott Mihai Tudose. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?