Rendőrök állítják: a Hargita megyei rendőrségen „virágzik a korrupció”

Belső vizsgálatot rendelt el a Hargita megyei rendőrség parancsnoka, miután nyilvánosságra került egy korrupciógyanús ügy, amelyben a bevándorlási osztály egyik tisztje érintett.

Az esetről a romániai rendőrök Diamantul (Gyémánt) nevű szakszervezetének Facebook-oldalán jelent meg csütörtökön részletes beszámoló. E szerint Lucian Petcu csíkrákosi rendőr feltartóztatott a községben egy zöldséget szállító nyerges vontatót. A sofőr nem tudta felmutatni az áru származását igazoló iratot, ezért a rendőr közölte vele: kihágást követett el, és köteles elkobozni a két tonna zöldséget.

Lucian Petcu riasztotta a gazdasági rendőrséget, ám a helyszínre érkező kollégái nem akartak segíteni neki az áru lefoglalásában. Később megjelent Csíkrákoson a bevándorlási osztály egyik vezető beosztású tisztje, aki beültette az autójába a kamion sofőrjét, és eltávoztak. A szakszervezet Facebook-oldalán megjelent bejegyzés szerint a sofőr a tiszt sógora, a húga pedig a megyei rendőrparancsnok kabinetfőnöke.

Petcu állítólag magát a rendőrparancsnokot is hívta telefonon, de tőle sem kapott segítséget. A bejegyzésben azzal vádolják a Hargita megyei rendőrség vezetőit, hogy megpróbálják elkendőzni ezt az ügyet. „A Hargita megyei rendőrségben virágzik a korrupció” – olvasható a szakszervezet Facebook-oldalán.

Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő az Agerpresnek nyilatkozva valótlanságnak nevezte ezeket az állításokat. Szavai szerint a kamionos „rendelkezik az áru származását igazoló dokumentumokkal”. A szóvivő azonban azt nem részletezte, hogy akkor miért nem mutatta fel az iratokat a csíkrákosi igazoltatáskor.

Filip elmondta, a gazdasági rendőrség azért nem segített Lucian Petcun, mert nem ők állították ki a kihágásról szóló jegyzőkönyvet. A szabályzat szerint ugyanis annak a rendőrnek kell elkobozni az árut, aki a kihágást megállapította.  A szóvivő ugyanakkor megerősítette, hogy a kamionos a bevándorlási részleg egyik tisztjének sógora. „De a tiszt nem a rendőri, hanem a rokoni minőségében jelent meg a helyszínen, hogy autójával hazavigye a sógorát” – magyarázta.

Filip szerint a kamionos a csíkrákosi rendőr beleegyezésével hagyta el a helyszínt, miután aláírta a kihágásról szóló jegyzőkönyvet. A szóvivő közölte azt is: a Hargita megyei rendőrség parancsnoka belső vizsgálat rendelt el ebben az ügyben. 

Kimaradt?