Országszerte tiltakozó akciókat tartottak a közigazgatási alkalmazottak

Az ország több városában is tiltakozó akciókat tartottak a helyi közigazgatásban dolgozók, így fejezve ki az egységes bértörvény tervezetével szembeni elégedetlenségüket.

A megyei tanácsok és polgármesteri hivatalok alkalmazottai félbeszakították a munkát, vagy japánsztrájkba léptek, és követelték, hogy alkalmazzák az alkotmánybíróság 2016/794-es döntését, illetve tartsák be a közhivatalnokok jogállására vonatkozó, 1999/188-as törvény előírásait.

A Maros Megyei Tanács alkalmazottai japánsztrájkot tartottak, mert elégedetlenek azzal, ahogyan a bértörvény tervezetének vitája zajlik. Silvia Moldovan, a Pro Administratia szakszervezet elnöke azt nyilatkozta szerdán az Agerpres hírügynökségnek, hogy ha nem oldódik meg a helyzet, a tiltakozás más formáihoz folyamodnak, május 29-én pedig tiltakozó nagygyűlést tartanak Bukarestben.

Besztercén a polgármesteri hivatal mintegy 500 alkalmazottja tiltakozása jeléül fehér karszalagot viselt szerdán.  Sabina Malaicu szakszervezeti bizalmi szerint a tiltakozásnak spontán jellege volt, olyan személyek is csatlakoztak, akik nem tagjai az érdekvédelmi szervezetnek. A sztrájk a következő napokban folytatódni fog - mondták a résztvevők.

A szatmárnémeti polgármesteri hivatal munkatársai szolidarizálnak más városbeli kollégáikkal, de ezen a héten nem szerveznek tiltakozó akciókat, mert éppen zajlanak a városnapok - közölte Florin Maier szakszervezeti vezető. Tiltakozó akciókról érkezett hír továbbá Botoşani, Krassó-Szörény és Iaşi megyéből is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?