Hivatalosan is meghívták Csíksomlyóra a pápát

Meghívták a csíksomlyói búcsúra Ferenc pápát. A katolikus egyházfőt hivatalosan is értesítették.

Elküldte a hivatalos meghívót Ferenc pápának a csíksomlyói látogatás tárgyában Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek – írja a Székelyhon.

Potyó Ferenc általános helynök, pápai prelátus elmondta, mivel a nunciatúrán keresztül történő protokolláris jellegű ügyintézésről van szó, a meghívóra nem várnak választ, ahogy a püspöki kar meghívójára sem kaptak. Reményeik szerint jövő év elején kiderül, hogy a Szentatya eleget tesz-e a felkérésnek, de Potyó Ferenc úgy vélte, erre semmiképp nem a politikai évfordulón, Erdély Romániával való egyesülésének centenáriumán kerülne sor.

Potyó Ferenc emlékeztetett a főegyházmegye egy hónappal ezelőtti állásfoglalására, amelyben az egyházi javak restitúciójának és az egyházi oktatásnak az akadályoztatására utalva leszögezték: akkor válik lehetővé a pápa látogatása, ha Bukarest biztosítja, hogy a hívek gyakorolhassák alkotmányos kisebbségi és felekezeti jogaikat. Elmondta: a pápai nuncius – aki tájékoztatva volt állásfoglalásukról – azt mondta, ha így néznék, a pápa soha egyetlen helyre sem mehetne, mindig lehetne kifogást találni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?