Meghívták Ferenc pápát Balázsfalvára

Lucian bíboros hivatalosan meghívta jövőre Balázsfalvára, a görögkatolikusok romániai központjába Ferenc pápát. 

„A hivatalos meghívó a szinódus, azaz az összes püspök nevében történt. Fontos lenne számunkra, hogy eljöjjön, mert a katolikus egyház korábbi vezetőjének romániai látogatása alkalmával nem került sor hasonló eseményre' - mondta el szerdán az Agerpres hírügynökségnek Gyulafehérváron Claudiu, a Balázsfalvi Görögkatolikus Nagyérsekség püspöke. A püspök abban reménykedik, hogy 2018-ban maga a pápa celebrálja azt a szentmisét, amelyen boldoggá avatnak hét mártír püspököt. „Nagy örömmel töltene el - ezért imádkozunk” - mondta Claudiu püspök. 

A görögkatolikus elöljáró nem tartja akadálynak azt, hogy Balázsfalva egy apró település. „Nem hiszem, hogy ez gondot jelenthetne. Ferenc pápa keveset ad a külsőségekre és beszédeiben sokszor visszatérő téma a társadalom peremén élők sorsa. Gyakran felszólítja papjait, püspökeit, hogy mozduljanak a társadalom széle fele. A szentatya nem várja el, hogy nagy, ünnepélyes terek legyenek. Közismert, hogy nagyon szerény, és nem hiszem, hogy bármi fenntartása volna Balázsfalvára eljönni” – jelentette ki a Balázsfalvi Görögkatolikus Nagyérsekség püspöke. 

A hét mártír püspök: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie és Tit Liviu Chinezu. 

A múlt héten Ioan Robu bukaresti római katolikus érsek is bizakodónak mutatkozott a pápa jövő évi romániai látogatását illetően. A pápalátogatás ajánlott helyszínei között Csíksomlyó, Máriaradna és Bákó is szerepel. II. János-Pál pápa 1999-ben látogatott Romániába. Ez volt az volt az első eset, hogy a katolikus egyház vezetője Romániába, egy többségében ortodox országba jött. 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?