Johannis: a SIPA-archívum nemzeti titokká nőtte ki magát

A Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumáról szólva Klaus Johannis államfő csütörtökön úgy nyilatkozott: érdekes, hogy bizonyos politikai körülmények között hogyan jelennek meg a közbeszédben az „újramelegített levesek”.

„Érdekes, hogy bizonyos politikai körülmények között hogyan jelennek meg ezek az újramelegített levesek a közbeszédben, és hogyan válnak hirtelen egyes emberek amnéziássá, mások hallgataggá, megint mások beszédessé” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában.

​Johannis hozzátette, ilyen kérdéseknek nem szabad sokáig a közbeszéd szintjén maradniuk, és hogy átláthatóságot vár el az igazságügyi minisztériumtól a téma kapcsán. Az államfő úgy vélekedett, a SIPA-archívum kérdését annak idején nem kezelték megfelelő figyelemmel, és főleg nem a szükséges átláthatósággal.

„Ez a SIPA-archívum, a nyilvános információk hiányában, egyfajta nemzeti titokká nőtte ki magát, márpedig én nem hiszem, hogy az lenne. Azt hiszem, hogy az igazságügyi minisztériumnak és az igazságügyi miniszternek mindent meg kell tennie, hogy ezt a kérdést átláthatóan és gyorsan tisztázza” – jelentette ki Johannis, aki szerint elsősorban arra kell választ találni, hogy az archívum titkosságát fel lehet-e oldani.

„Az igazságügyi minisztériumnak ki kell derítenie, mit tartalmaz ez az archívum, hogy valóban történt-e szivárogtatás és így tovább” – szögezte le az elnök. Johannis azt is elmondta, szakvéleményt kért azzal kapcsolatban, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak kell-e megtárgyalnia a SIPA-iratok kérdését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?