SIPA-ügy: feloldják az igazságügyi minisztérium titkosszolgálati archívumának titkosságát

A lehető legrövidebb időn belül feloldja a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumának titkosságát - közölte szerdán Tudorel Toader igazságügyi miniszter, miután felmerült, hogy az archívumból törvénytelenül szerzett információk lehetővé tették egyes bírák zsarolását, az igazságszolgáltatás döntéseinek befolyásolását.

„A törvényes előírások betartásával, a lehető legrövidebb időn belül feloldom a SIPA-archívum titkosságát” - közölte Toader a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) székhelyén.A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) kedden kérte az igazságügyi minisztériumtól, hogy hozza nyivánosságra azon bizottságok összetételét, amelyek a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumával foglalkoztak. Kérte továbbá annak közlését, hogy a bizottságok milyen intézkedéseket hoztak, pontosan mikor zárták le az archívumot, hozzáfért-e valaki utólag és hogyan történt a kezelése napjainkig.

Minderre két okból van szükség - írja a CSM az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben: egyrészt tisztázni kell a testület jelenlegi jogi helyzetét, másrészt fényt kell deríteni azon feltételezések megalapozottságára, melyek szerint különböző célokra használták fel a SIPA-archívumban őrzött információkat.

Egyetért a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívuma titkosságának feloldásával - jelentette ki szerdán Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság elnöke, hozzátéve, hogy a titkosság feloldását több szakaszban kell megvalósítani. Cristina

Tarcea úgy nyilatkozott: leltárba kell venni és kategorizálni a SIPA-archívumban őrzött iratokat, és jellegüktől függően kell dönteni a titkosságuk feloldásáról vagy megőrzéséről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?