Sakál pusztíthatott el egy juhnyájat Háromszéken

Egy szentkatolnai gazda portáján közel 50 juhot pusztított a hét végén egy ismeretlen állat, szakemberek a térségben ritka sakálra gyanakodnak.

A károsult gazda szombaton riadóztatta a hatóságokat, amikor portáján lévő juhnyájat halomra ölve találta. Összesen 42 birka pusztult el, a gazda kára 16 ezer lejre tehető. Hétfőn egy másik szentkatolnai gazda a falu másik végében is hasonló esetet jelentett, ez esetben a vadon élő állat 2 juhot ölt meg és 28 birkát megmarcangolt.

Az esetet vizsgáló vadászok szerint vélhetően sakál pusztított Szentkatolnán, mivel a nyomok alapján kizárható a medve vagy farkas támadás. Állítólag többen is láttak a környéken sakált. A felsőháromszéki községben tevékenykedő Vad Természet Vadászegyesület kilövési engedélyt kért sakálra és a vadászok folyamatosan figyelik a területet.

Kovászna megyében tavaly 15 sakál kilövésére kértek és kaptak kilövési engedélyt, viszont egyetlen ilyen állat se került puskavégre, ennek ellenére idén is kértek erre a vadra kilövési kvótát. Van vadász, aki szerint inkább elképzelhető, hogy Szentkatolnán inkább elvadult kutyák pusztítottak, mivel tapasztalatok szerint a sakál gyakran döggel táplálkozik, és ha öl, akkor csak annyi állatot támad meg, amennyit meg is eszik.

Székelyföldön egy éve jelenhetett meg

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, Sikó Barabási Sándor szerint a sakál Romániában eddig a Duna-Deltában fordult elő, de az időjárás felmelegedésének következtében északabbra vándorolt, így jelenhetett meg Háromszéken is.

A Dél-kelet Európában élő sakál csak rokona az Afrikában gyakori állatnak, nem azonos azzal. A háromszéki főállatorvos szerint számolni kell a sakállal, amelynek székelyföldi megjelenéséről egy éve van tudomásuk. A sakál kisebb mint a farkas, de nagyobb mint a róka, és el tud pusztítani egy juhot, magyarázta Sikó Barabási Sándor, aki szerint ezt a térségben ritka állatot nehéz kilőni, mert nagyon óvatos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?