Államtitkári látogatással kezdődött a 15. Hargitai Iskola Napok

Tizenötödik alkalommal tartanak Hargitai Iskola Napokat Csíkszeredában a pedagógusok számára. Az idei rendezvény központi témája a modern technológia alkalmazása a nevelésben. A nyitórendezvényen az előzetesen bejelentett hírek szerint jelen kellett volna lennie Pavel Năstase tanügyminiszternek is, de végül Ariana Oana Bucur oktatási államtitkár képviselte őt.

Az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában kedden tartott előadássorozaton Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő köszöntötte a részt vevő pedagógusokat, intézményvezetőket és az államtitkárt. Mint kifejtette, azért döntöttek amellett, hogy az idei Hargitai Iskola Napok központi témája a modern technika nyújtotta lehetőségek, valamint az általa támasztott kihívások legyenek, mert amellett, hogy megkönnyíti az életünket, nagyobb odafigyelést igényel a diákok nevelése, hiszen veszélyeket is magában rejt.Burus Siklódi Botond, a pedagógusok házának igazgatója, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke házigazdaként köszöntötte a jelen lévőket. A nap központi témájához kapcsolódva azt mondta, hogy a pedagógia már nem tudja tartani a lépést az információs technológia kihívásaival, egyre mélyebb a szakadék a modern kor és az iskolai oktatási módszerek között.

„Igaz, hogy az iskolákra, az oktatásra általában konzervatív intézményekként tekintünk, de keressük a megoldást, hogy megfeleljünk a modern kihívásoknak, amit a kommunikációs és információs technológia támaszt. Fontos, hogy a hagyományos tanítási közeget megváltoztassuk, összetettebbé tegyük. Meggyőződésem, hogy ez a rendezvény hozzájárul mindehhez” – fejtette ki Burus Siklódi Botond.

Hargita megye prefektusa, Jean-Adrian Andrei emlékeztetett arra, hogy május 9. Európa Napja, ugyanakkor most van tíz éve annak, hogy Románia az európai közösség teljes értékű tagja lett. A technológia fejlődésével újabb terhek nehezednek a pedagógusok vállára, hiszen már kiskoruktól készíteni kell a gyermeket – a számítógépek ismerete mellett – rugalmasságra, valamint egyéniségük fejlődésére. Hozzátette: a modern technológia nemcsak új kihívásokat jelent, hanem bővíti a pedagógusok által munkájukban használatos eszköztárat. A diáknak pedig ma már nem óriási információhalmazt kell megjegyeznie, hanem azt kell ismernie, hogyan és hol juthat könnyen hozzá ahhoz.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a tanügyi törvény 45-ik bekezdésének – amely az anyanyelven való oktatást teszi lehetővé – betartását sürgette, valamint arra kérte az államtitkárt, hogy ne szüntessenek meg iskolai osztályokat. A Hargita megyében történő román nyelven való kommunikáció fejlődésének lehetőségiről is beszélt, amelyet reményei szerint, a modern technológia segítségével érnek el. Kiemelte továbbá a tanulók szakmai orientációjának fontosságát, hozzátéve, hogy Hargita megyében nagy gondot jelent, hogy nincs elég informatikus, holott nagyon jó álláslehetőségeket kínálnak, az országos átlagbér fölötti fizetéssel.Az oktatásügyi államtitkár, Ariana Oana Bucur a Humánerőforrás Operatív Program (POSDRU) nyújtotta lehetőségekről beszélt, valamint arról, hogy ősztől az ötödik osztályosok új, kommunikációközpontú alternatív tanterv szerint tanulnak majd. Mint mondta, reményeik szerint a hatodik-nyolcadik osztályosoknak is mihamarabb elkészül az új tanterv.

„A tanügyminiszterrel tanácskozva egyetértettünk abban, hogy a POS DRU kínálta lehetőségeket leltárba kell vennünk, és arra kell összpontosítsunk, hogy az iskoláknak minél jobb felszereltségük legyen. Külön oda kell figyelnünk a speciális igényű diákokra, akik otthoni vagy kórházi oktatásban részesülnek” – fejtette ki az államtitkár.

A Hargitai Iskola Napok témájával kapcsolatban azt mondta, hogy a tanárnak segítő szerepet kell vállalnia abban, hogy a diák a modern technológiával úgy tartsa a lépést, hogy közben fejlessze a kritikai és az elemző gondolkodási képességét. Zárógondolatként sikert kívánt a diákoknak és a tanároknak a közelgő képességfelmérő vizsgákon, valamint az érettségin.

A köszöntőbeszédek után a jelenlévő pedagógusok tették fel kérdéseiket az intézményvezetőknek, főként azzal kapcsolatban, hogyan járulnak hozzá az oktatás fejlesztéséhez. Kiderült, hogy a tanfelügyelőség és a prefektusi hivatal között jó az együttműködés, a megyei tanács pedig pályázati lehetőségeket kínál, valamint tartalékalapjából anyagi forrásokat biztosít az iskoláknak.

Az államtitkártól azt kérdezték, hogy mik a minisztérium jelenlegi prioritásai. Ariana Oana Bucur az új tanterv összeállítását emelte ki, valamint azt, hogy a tanügyben dolgozók képesítése megfelelő legyen a munkájuk elvégzéséhez, amibe beletartozik a digitális kompetenciáik fejlesztése is. Hozzátette, olyan mechanizmust dolgoznának ki a jövőben, amely révén könnyebben ellenőrizhető lenne, hogy a tanórákon alkalmazzák-e az új módszereket, ebben a digitális technológiát is használnák.

Kapcsolódók

Kimaradt?