Grindeanu: minden gyermeknek ki kellene járni legalább a kötelező osztályokat

Románia akkor fejlődhet, ha minden gyermeknek hozzáférése van a minőségi oktatáshoz, és elvégzi legalább a kötelező osztályokat – jelentette ki Sorin Grindeanu szerdai üzenetében, amelyet egy, a tudásfelmérő vizsgák kapcsán készített jelentés ismertetése alkalmából fogalmazott meg a miniszterelnök. 

A kormányfő üzenetét Pavel Năstase oktatási miniszter olvasta fel a Victoria palotában. 

„Románia akkor fejlődhet, ha minden gyermeknek hozzáférése van a minőségi oktatáshoz, és elvégzi legalább a kötelező osztályokat, mert csak így lehetnek jól felkészült, az európai munkaerőpiac kihívásainak megfelelő fiataljaink. (...) A kiemelkedő tanulók mellett nagyon fontos lenne, hogy a társadalom peremére szorult közösségek gyerekei is elvégezhessék legalább a kötelező osztályokat” –hangoztatta Grindeanu.  A kormányfő szerint ezt a célt csak jól felkészült, motivált pedagógusokkal lehet elérni, akik képesek alkalmazni a modern oktatási és felmérési módszereket. 

A miniszterelnök a felmérésekről is beszélt. „Én pedagógus családból származom, magam is tanítottam. Tapasztalatból tudom, hogy amikor felmérésről van szó, akkor mindenki, tanuló, tanár, pedagógus és igazgató egyaránt, aggódik” – mondta Grindeanu. Véleménye szerint „paradigmaváltásra” van szükség a vizsgákat és felméréseket illetően. „Mindenki, tanár, diák, oktatási rendszer, az egész társadalom erőfeszítésére szükség van ahhoz, hogy a romániai gyerekeknek befogadó, minőségi oktatásban legyen részük” – véli Grindeanu, aki szerint a tanügyben „hosszú távú stratégiára” van szükség. 

A tanügyi minisztérium jelentése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapjával (UNICEF) együttműködésben készült. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?