A hegyimentők szerint a héttagú turistacsoport okozta a lavinát a Retyezátban

Az a turistacsoport indította el a lavinát szombaton a Retyezátban, amelynek két tagja áldozatául is esett - állapították meg a Hunyad megyei hegyimentők.

Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei Salvamont vezetője hétfőn azt nyilatkozta: a 2 509 méter magas Peleaga csúcs felé vezető ösvényen a héttagú kirándulócsoport súlya alatt megtört egy hatalmas hótömb, amelynek felső rétege levált az alsótól, és elindult a turistákkal a völgy felé. A súlyos hózuhatag több tucat méteren sodorta magával a hét túrázót, a lavina végét körülbelül száz méterre mérték a kiindulási pontjától.

A hegyimentők leszögezték, hogy a másik, 51 tagú kirándulócsoportnak, amely a tragédia idején a közelben tartózkodott, és amely egy idegenvezetői iskola tagjaiból állt, semmi köze nem volt a lavina kialakulásához.

"Ők heten indították el a lavinát. Az idegenvezetői iskola tagjainak semmi közük nem volt hozzá, ők segíteni mentek oda. Sőt, ők húzták ki őket a lavina alól. A lavina helye fölött maradt egy érintetlen hófal, nagy szerencse, hogy az nem indult el” - tette hozzá a hegyimentő.

A szombati lavina a Bucura-nyereg és a Pelega csúcs között, 2 000 méteres magasságban indult el, kődarabokat is magával sodorva. Két kiskorú hegymászó, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 13 éves Gulácsi Erik életét vesztette, öt személy megsérült.

A rendőrség a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja a Retyezát-hegységben bekövetkezett tragédia kapcsán. A hegyimentők és hegyicsendőrök már napokkal korábban figyelmeztették a kirándulókat a magas fokú lavinaveszélyre, mivel friss hó hullott, és 1 800 méter fölött a hóréteg vastagsága meghaladta az egy métert.

Kapcsolódók

Kimaradt?