Tragédia a Retyezátban: vizsgálatot indított a rendőrség

Bűnvádi vizsgálatot indított a Hunyad megyei rendőrség a Retyezát-hegységben történt szombati lavinabaleset ügyében. Az próbálják kideríteni, van-e felelőse a két gyerek halálának. Ha igen, gondatlanságból elkövetett emberölés lesz a vád.

A nyomozás abból indul ki, hogy Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője szerint a lavinát nagy valószínűséggel maguk a hegymászók idézték elő. A szolgálat pénteken a legmagasabb, ötös fokozatú lavinaveszélyre figyelmeztető riasztást adott ki a Retyezát-hegységre az utóbbi napokban lerakódott vastag, de roppant nedves hóréteg miatt, ennek ellenére indult útnak szombaton az 51 fős turistacsoport.

A Hunyad megyei rendőrség szóvivője, Laura Bradu elmondta, eddig már három személyt kihallgattak a turistacsoport tagjai közül. Tájékoztatása szerint a következő napokban a csoport összes tagját kihallgatják.

Mint írtuk, a romániai és európai alpinizmus két fiatal kiválósága, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik életét vesztette szombaton a Retyezát-hegységben, amikor lavina sodorta el őket.

A csendőrség és a hegyimentő-szolgálat arról tájékoztatta az Agerprest, hogy szombat este az időjárási viszonyok nem tették lehetővé a holttestek elszállítását a lavina színhelyéről, ezt vasárnap teszik meg. A lavinában megsérült másik három hegymászó között van az egyik gyerek apja is, ő kórházi kezelésre szorul.

A többi turista szerencsésen leért szombat este a Genţiana menedékházba. A lavina a Bucura-nyereg és a Peleaga-csúcs között indult el. Korábban a Salvamont hegyimentő-szolgálat munkatársai és a hegyicsendőrök több ízben felhívták a figyelmet, hogy a Parângban és a Retyezátban magas fokú lavinaveszély van, és kérték a kirándulókat, hogy ne induljanak el túrázni, hanem maradjanak a menedékházak közelében.

Kapcsolódók

Kimaradt?