FRISSÍTVE - Tragédia a Retyezátban: lavina sodort el két gyermeket

FRISSÍTVE: Ötvenegy tagú csoport tagja volt a Retyezát hegységben szombaton bekövetkezett lavina két áldozata. A lavinát vélhetően ők idézték elő.

Lavina sodort el két gyermeket szombaton a Retyezátban, mindketten életüket vesztették - közölte a Hunyad megyei rendőrség. "Úgy tűnik, hogy egy 13 és egy 14 éves kiskorú meghalt” - mondta az Agerpres hírügynökségnek Laura Bradu, a Hunyad megyei rendőrség szóvivője.

A lavina a Bucura tó és a Peleaga csúcs között indult el, és egy öttagú turistacsoportra zúdult rá. A helyszínre siettek az tűzoltóság, a hegyicsendőrség és a hegyimentők alakulatai.

Raed Arafat belügyi államtitkár közlése szerint az életben maradt három turista jól van. Elképzelhető, hogy mentőhelikoptert küldenek utánuk – tette hozzá.

FRISSÍTÉS: A turisták idézték elő a lavinát

Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője az Agerpresnek elmondta, hogy az 51 tagú csoport nagy része kiskorúakból áll, és a lavina elindulásakor a Genţiana menedékház felől tartottak a 2.509 méter magas Peleaga csúcs irányába. A hózuhatag 2 000 méter fölött érte őket, és valószínűeg ők idézték elő. "Valaki ezért fizetni fog" – jelentette ki a hegyimentő.

A csoport jelenleg lefele tart a hegyről, a Genţiana menedékháznál már várják őket a mentőalakulatok. Nicolae Răducu, a megyei csendőrség szóvivője elmondta, 14:40-kor hívta egy férfi az 112-es segélyhívó számot, jelezve, hogy lavina sodort el öt embert, és ketten közülük - két gyerek - életét vesztette a hó alatt. A csoport egy nyári kirándulóösvényen próbálta megközelíteni a Pelega csúcsot. 

A helyszínre több hegyicsendőr-csapat és hegyimentő indult el. Az út nagyon nehezen járható az elmúlt napokban lehullott friss hóréteg miatt, és a térségben csak elszórtan van mobilhálózati jel.  A hegyimentők és -csendőrök az elmúlt napokban ismételten felhívták a figyelmet, hogy a Parângban és a Retyezátban magas fokú lavinaveszély van, kérve a turistákat, hogy ne induljanak kirándulni, és maradjanak a menedékházak közelében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?