A magyar diákok román vizsgáit megkönnyítő módosítást fogadott el a képviselőház

Elfogadta a képviselőház azt a törvénymódosítási javaslatot, miszerint a magyar diákok sajátos tanterv alapján képességvizsgázzanak, illetve érettségizzenek román nyelv és irodalomból.

A módosító javaslatok kidolgozója, Szabó Ödön szerint azt szeretnék elérni, hogy azok, akik már külön tanterv szerint tanulnak, speciális, könnyebb tételekből vizsgázzanak.

„A kisebbségi diákok másfajta tanterv alapján tanulnak, tehát másfajta, azaz speciális tételekből kell vizsgázniuk román nyelvből. Az alsó tagozatban már nem anyanyelvként tanítják a magyar tannyelvű iskolákban a román nyelvet, és immár megszületett a sajátos tanterv a felső tagozatra is" – nyilatkozta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, az oktatási bizottság alelnöke, miután a képviselőház kedden elfogadta a törvénymódosítási javaslatot.

„Az RMDSZ egyértelművé tette, hogy a sajátos tantervre épülő képességvizsgának és érettséginek egyenértékűnek kell lennie a román tannyelvű iskolák hasonló záróvizsgáival" – ismertette a szövetség közleménye szerint a Bihar megyei honatya.

Szerinte ez egy első sikeres lépés az RMDSZ választási programjában is megfogalmazott célkitűzésekből, amelyben az szerepelt, hogy a román nyelvet speciális tantervekre épülve, sajátos tankönyvekből kell tanítani a magyar tannyelvű iskolákban, és természetesen ezen anyagokból készült tételekből kell vizsgáztatni a diákokat.

Szabó Ödön szerint a szenátusban is hamarosan napirendre tűzik a képviselőházban nagy többséggel megszavazott módosító javaslatot.

Kapcsolódók

Kimaradt?