Csütörtökön „sínre állítják” az egységes bértáblát

Csütörtökön írják alá a kormánykoalíció vezetői az egységes bértörvény tervezetét a Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának Sinaián tartandó ülésén - nyilatkozta hétfő este Liviu Dragnea. 

A pártelnök hozzátette, a tervezet elkészült, és parlamenti kezdeményezésként tárgyalják majd. „Csütörtökön írjuk alá a tervezetet, parlamenti kezdeményezésként. A miniszterelnök és a munkaügyi miniszter ezt a megoldást javasolta a kormánykezdeményezés helyett, mert így időt nyerünk” –- fogalmazott Dragnea az Antena 3 televízió műsorában, hozzátéve, hogy a másik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének társelnökét, Călin Popescu Tăriceanut is meghívja csütörtökre Sinaiára, hogy lássa el kézjegyével a tervezetet.

Addig bármely képviselő és szenátor aláírhatja, aki a jogszabály társkezdeményezői között szeretne szerepelni - tette hozzá. Emlékeztetett: a tervezet értelmében a legkisebb és a legnagyobb közalkalmazotti fizetés között a jelenlegi 1 a 15-höz helyett 1 a 12-höz lesz az arány. „Vagyis az 1 jelenti a minimálbért a 12 pedig az államfő bérét. (...) Az államfő után következik majd a miniszterelnök, a szenátus elnöke, a képviselőház elnöke és a legfelsőbb bíróság elnöke. Jelenleg nagyon magas a legfelsőbb bíróság elnökének a bére" - magyarázta Dragnea. 

A PSD elnöke hozzátette, az 1, vagyis a minimálbér jelenleg 1450 lejt jelent, a PSD-kormány mandátumának végéig azonban az 1750 lejre nő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?