Július elsejei béremeléseket ígér a munkaügyi miniszter

A kormány hamarosan véglegesíti az egységes bértörvény tervezetét, és már július elsejétől nő a közalkalmazottak fizetése – nyilatkozta csütörtökön a România TV-nek a munkaügyi miniszter.

Lia Olguţa Vasilescu emlékeztetett: a jogszabály szerint 2021-ig átlagban 56 százalékkal emelkedik – több szakaszban – a közalkalmazottak fizetése. Megerősítette azt is, hogy a következő négy évben a kormányprogramnak megfelelően évente 100 lejjel nő az országos bruttó minimálbér, amelynek összege jövőre 1550 lej lesz.

A miniszter elmondta, a közalkalmazotti bérek már idén júliustól növekednek, de a legnagyobb arányú fizetésemelések 2018-ra várhatók. Megerősítette azt is, hogy az egészségügyben a többi ágazattól eltérően nem több lépcsőben, hanem egyetlen alkalommal, jövő év januárjától emelkednek a bérek.

Vasilescu tájékoztatása szerint a cél az, hogy az orvosok bérszínvonala az uniós szintnek legalább a 70 százalékát elérje. Ezért az orvosok fizetése január elsejétől 1200 és 3600 euró között váltakozik majd. Hozzátette, egy rendőrfelügyelő bére 5000 lej, egy tanítónőé 4000 lej körüli lesz.

Az Országos Szakszervezeti Tömb elnöke, Dumitru Costin nem osztja a Lia Olguţa Vasilescu optimizmusát. A România TV-nek elmondta, a szakszervezetek képviselőinek voltaképpen még egyszer sem mutatták meg az egységes bértörvény tervezetét a munkaügyi minisztériumban folytatott tárgyalásokon. „Csak általánosságokról beszéltünk, semmi konkrétat nem tudunk” –mondta a szakszervezeti vezető.

Mint ismert, a munkaügyi miniszter március végére ígérte az új közalkalmazotti bértábla véglegesítését. A kormányprogram szerint az új törvény július elsejétől lépne hatályba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?