Felakasztotta magát egy kisfiú – a Kék Bálnára gyanakszik a rendőrség

FRISSÍTVE: Felakasztotta magát egy 11 éves kisfiú a Dâmboviţa megyei Nucetben. A gyermek az öngyilkossága előtt gyakran emlegetett egy virtuális játékot a társainak – közölte kedden a rendőrség. Megszólalt a belügyminiszter is.

A Mediafax tájékoztatása szerint a hatóságok a kisfiú halálát a Kék Bálna nevű játék romániai begyűrűzésével hozzák összefüggésbe. „Az eddigi vizsgálatok szerint az áldozat sok időt töltött az internet böngészésével és barátainak gyakran beszélt egy virtuális játékról” – idézte a Dâmboviţa megyei rendőrség közleményét a hírügynökség.

Niculae Alexandra Cristina rendőrségi szóvivő elmondta, megvizsgálják a gyermek által használt számítógép tartalmát, emellett lefoglaltak két mobiltelefont is. Tájékoztatatása szerint a vizsgálatok lezártáig nem állítható bizonyossággal, hogy a kisfiú a Kék Bálna nevű játék áldozata lett. Hozzátette, a szülők azt nyilatkozták, nem tudtak róla, hogy a gyerekük részt vett a szóban forgó játékban.

FRISSÍTÉS: A belügyminisztert nagyon aggasztja a jelenség

Az esetet kommentálva Carmen Dan belügyminiszter kedden kijelentette:  „rendkívül aggasztja” a Kék Bálna nevű internetes játék. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rendőrség által eddig vizsgált ügyek egyikében sem sikerült még bizonyítani a játékkal való egyértelmű összefüggést.

"Engem rendkívül aggaszt ez a jelenség, és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Egyelőre nem állapítottunk meg összefüggést a játék és az eddigi esetek között. Én azt ajánlom a szülőknek és pedagógusoknak - mert itt az oktatási rendszerről is szó van -, figyeljenek oda a diákok, a gyermekek viselkedésére" - idézte az Agerpres a belügyminiszter  parlamenti nyilatkozatát.

A tárcavezető rámutatott, az iskolai pszichológusok közelről megfigyelhetik a gyerekek viselkedését, és fontos, hogy közbelépjenek, ha változást észlelnek.  "Nyomatékosan kérem a szülőket, hogy kövessék nagy figyelemmel, mi történik, mert manapság mindenki össze van kötve virtuálisan, és jó értesülni, tudni bizonyos dolgokról. Nem hiszem, hogy a Facebook lezárása lenne a megoldás, de fontos a szigorú felügyelet. Próbálunk összefüggéseket keresni a játék és az eddigi incidensek között. Remélem, ezek elszigetelt esetek" - tette hozzá a miniszter. 

A Mediafax emlékeztet, hogy nemrégiben a rendőrség a virtuális játékkal összefüggésben indított vizsgálatot egy 19 éves feketehalmi lány ügyében, aki azt állította, hogy öngyilkosságra buzdító utasításokat kapott a mobiltelefonjára. A rendőrség korábban felvilágosító kampányt is indított a Kék Bálnáról, az ügyben megszólalt az oktatási minisztérium, foglalkoztatja a gyermekvédelmi hatóságokat és a pszichológusokat is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?