Aggasztja a pszichológusokat a Kék Bálna romániai terjedése

Aggasztja az Öngyilkosság Megelőzéséért Romániai Szövetséget (ARPS) az a könnyedség, amellyel a fiatalok öngyilkos magatartásra szólítják fel egymást a virtuális térben. A szervezet pszichológusai a Kék Bálna nevű internetes játék romániai terjedésére reagáltak.

Az Agerpres által idézett közleményükben az ARPS szakemberei szorgalmazzák, hogy a szülők legyenek éberek az ilyen típusú felhívásokkal szemben, akadályozzák meg a terjesztésüket, és foglaljanak állást ellenük.

"Az Öngyilkosság Megelőzéséért Romániai Szövetség tagjai aggodalommal figyelik, hogy főleg fiatalok és tizenévesek milyen könnyedséggel népszerűsítik az öngyilkosságra buzdító káros információkat és üzeneteket a virtuális térben” - olvasható a közleményben. Az ARPS pszichológusai és pszichiáterei hozzáteszik, hogy egy járványszerű pszichikai jelenséghez nem mindig szabad akaratukból csatlakoznak az érintett személyek.

Az ARPS felhívja a szülők, tanárok, barátok figyelmét, hogy ha öngyilkossági hajlamra utaló jeleket fedeznek fel a környezetükben élő fiatalon vagy tizenévesen, forduljanak segítségért hozzájuk az sos@antisuicid.com e-mail címen.

Az ARPS felhívásának előzménye, hogy a iași-i Veronica Micle iskola hatodik osztályának öt tanulója került kórházba, miután az Oroszországból indult Kék Bálnához hasonló játék kedvéért - egy osztálytársuk utasításait követve - addig tartották vissza a lélegzetüket, amíg rosszul lettek. A hatóságok kivizsgálást indítottak az üggyel kapcsolatban.

Az ARPS 2010 óta működik Kolozsváron. Ingyenes telefonos lelki segélyszolgálatot is nyújt öngyilkos gondolatokkal küszködő személyeknek. A szervezet ingyenes száma az ország bármely pontjáról hívható.

Kapcsolódók

Kimaradt?