Lengyelországban is bajt okoz a Kék Bálna öngyilkos játék

Lengyelországban is bajt okoz a gyerekeket öngyilkosság elkövetésére ösztönző, Két bálna néven futó internetes játék, az ügyészség jelenleg négy önmegcsonkítás esetében folytat nyomozást - közölte kedden a lengyel sajtó.

A játék tavaly óta terjed többek között Oroszországban, Kazahsztánban és Ukrajnában, ahol a helyi hatóságok a tinik több tucat öngyilkosságát hozzák ezzel összefüggésbe. Mint korábban írtuk, a gyilkos játék Romániába is begyűrűzhetett.

A lengyel rendőrség kedden azt közölte, hogy a dél-lengyelországi Gliwicében egy 15 éves fiút szállítottak kórházba mindkét karján ejtett mély vágásokkal, a fiút pszichiátriai megfigyelés alá is helyezték. Előzetes megállapítások szerint a fiatalember éppen a veszélyes játék miatt csonkította meg magát. Hasonló sérülésekkel került kórházba múlt pénteken egy, az észak-lengyelországi Szczecinhoz közeli községben működő iskola három tanulója. A lengyel főügyészség ezt követően azt kérte Anna Zalewska lengyel oktatásügyi minisztertől, hogy megelőző lépéseket tegyen ez ügyben. Zalewska a játékot terjesztő honlap letiltását is fontolgatja az egyik megoldásként.

A rendőrség arra hívta fel a szülőket - többek között a közmédia közvetítésével -, hogy ellenőrizzék, milyen honlapokra látogatnak gyerekeik, kivel kommunikálnak az interneten. Az üggyel a lengyel belügyi, valamint a digitalizációért felelős tárca is foglalkozik.

Az említett weboldalra bejelentkező tiniket előbb kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, valóban vannak-e öngyilkossági hajlamaik. Azután számos feladatot adnak nekik, valamilyen kárt kell tenniük magukban vagy fájdalmat okozniuk maguknak. A végső szakaszban, amikor megbizonyosodtak arról, hogy a gyerek készen áll az öngyilkosságra, egy személyes, zenei aláfestésű magánüzenetet küldenek neki. Ebben felsorolják minden problémáját, amit korábban feltárt előttük, majd közlik a tinivel, hogy mindezekre egyetlen megoldás van: az öngyilkosság. 

Kapcsolódók

Kimaradt?