Katolikus gimnázium: a Maros megyei tanfelügyelőség a városházára mutogat

A polgármesteri hivatal illetékes szakosztályát okolja Maros megyei főtanfelügyelő amiatt, hogy még nincs véglegesítve Marosvásárhelynek a katolikus gimnáziumot is magába foglaló iskolahálózati terve. A civilek tüntetése az iskoláért kedden folytatódott.

A Civilek a Katolikus Iskoláért csoport tagjai kedden is folytatták hétfőn elkezdett tüntetéssorozatukat a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumért. Kedden a tanintézmény több volt pedagógusa, nagyszülők és öregdiákok is csatlakoztak hozzájuk – tudtuk meg a csoport egyik tagjától, Csíky Csengelétől.

Tájékoztatása szerint kedden sem történt semmilyen reagálás a hivatalosságok részéről. De a tiltakozás jó hangulatban telt, és csütörtökön is folytatják, március 17-éig, péntekig minden délelőtt 10 és 11 óra között a régi Városháza, a prefektúra épülete előtt, a Romulus és Remus szobor mellett.

A tüntetők azt követelik, hogy záros határidőn belül rendezzék az ügyben érintett hivatalok a vállalt kötelezettségüket és tartsák be a törvényeket. Arra kérik Marosvásárhely önkormányzatát, a polgármesteri hivatalt, a polgármestert, az iskolákért felelős szakosztályt, hogy a törvényeket tartsák be és  a minisztériumi átíratnak megfelelően haladéktalanul állítsák ki a város iskolahálózati tervét, hogy az tovább mehessen a megyei tanfelügyelőségre.

 „Tekintettel a tanügyminisztérium rugalmas álláspontjára és a megyei tanfelügyelőség pozitív hozzáállására, úgy gondoljuk, hogy a minél hamarabb meghozott döntés alapján, kérhető a Maros megyei iskolahálózat utólagos csatolása, amely magába foglalja a Római Katolikus Teológiai Líceumot, mint önálló jogi személyiségű iskolát” – olvasható a csoport közleményében, akik szerint jelen pillanatban a városháza, az azon belül működő iskolákért felelős igazgatóság és az önkormányzat kezében van az iskola további működésének a kulcsa.

Főtanfelügyelő: komolytalan a városháza

Ezt megerősítette a Maros megyei főtanfelügyelő, Maria Kozak is, aki a zi-de-zi.ro portálnak adott interjúban úgy fogalmazott: ez az ügy nem a tanfelügyelőségen múlik, hiszen a minisztériumi utasítást a városháza, illetve az önkormányzat nem tartotta tiszteletben. Bár az iskolahálózat tervét – a polgármesteri hivatal és a tanács szerint is – átküldték a tanfelügyelőségnek, Kozak szerint az egy felháborító irat volt, a komolytalanság, a szakmaiatlanság és a felelőtlenség bizonyítéka a polgármesteri hivatalban működő szakosztály részéről. Az iratot az osztály igazgatóhelyettese írta alá, ráadásul egy olyan megjegyzéssel, hogy semmilyen jogi következményért nem vállalnak felelősséget, illetve, hogy a tanfelügyelőség változtathat azon.

Ami a héten zajló szülői tiltakozást illeti, a főtanfelügyelő úgy fogalmazott:  nem hiszi, hogy az utcai demonstrációval megoldható lenne a probléma, ő sokkal inkább a párbeszéd híve. Maria Kozak szerint a Római Katolikus Teológiai Líceum a marosvásárhelyi közösségnek ügye, és ennek a közösségnek maga is tagja, ezért is tartja fontosnak a probléma megoldását. A tanfelügyelőség a katalizátor szerepét vállalta, hiszen számára fontos, hogy a tanulók és a pedagógusok érdekeit képviselje. „Mindig elmondtam, hogy vállalnunk kell a felelősséget ezért az iskoláért, amely létezik és amelyért meg kell találnunk a megoldást, hogy működhessen” – fogalmazott a főtanfelügyelő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?