Közvitát szerveznek az iskolai szexuális nevelésről

Májusban közvitát szervezne a képviselőház oktatási bizottsága az iskolai szexuális nevelésről, amelynek eredményei alapján törvénytervezetet dolgoznának ki.

„Közvita szervezését javasolom a kollégáknak, amelyre civil szervezeteket és más intézményeket is meghívnánk májusban. Az ötletek alapján pedig kidolgozhatunk egy törvénytervezetet” - mondta kedden a bizottság elnöke, Camelia Gavrilă, akinek javaslatát egyöntetűen megszavazták.A döntés azt követően született, hogy Ninel Peia volt képviselő által „A gyermek ártatlanságának törvénye” című törvénykezdeményezéséről vitáztak. A volt képviselő javaslata 3 hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtotta volna azokat, akik a szülők vagy törvényes gyámok beleegyezése nélkül tartottak volna szexuális felvilágosítást az óvodákban, elemi és általános iskolákban.

Robert Turcescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője szerint sokan aggódnak az előadásokat tartó személyek szakmai felkészültsége miatt. Alexandru Rădulescu szociáldemokrata képviselő szerint a törvény nem elfogadható, mert a „címe rendkívül szánalmas, a cikkelyei pedig agresszívek”, azonban összességében tekintve jót akar. „A szülők aggódnak a gyerekeik nevelése miatt és tájékozódni szeretnének. Azt gondolom, hogy nekik kellene dönteniük bizonyos választható tantárgyakról. (...) Közvitát kell szerveznünk a szülői társulásokkal, a pszichológusok és pedagógusok képviselőivel” - tette hozzá a képviselő.

Florica Cherecheş liberális képviselő szerint a gyerekeknek szükségük van szexuális felvilágosításra, azonban „könnyen megtörténhet, hogy a felvilágosításból szexuális nevelés lesz és idejekorán felkeltik a gyerekek érdeklődését a nemi aktussal kapcsolatban.”

A bizottság több tagjának javaslata szerint a szülőknek írásban kellene beleegyezésüket adniuk a nevelőórákkal kapcsolatban, a szexuális nevelést pedig 12 éves kortól kellene kezdeni, semmiképp sem óvodában vagy elemi osztályokban. A bizottság tagjai végül elutasították a törvénytervezetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?