Legyen tantárgy a szexuális nevelés – érvek hangzottak el Csíkszeredában

Kihagyhatatlan a szexuális nevelés az iskolai oktatásból – vélekedett a tinédzser közönségnek tartott szerda esti csíkszeredai előadásában Szalay Zsuzsanna székelyudvarhelyi pszichológus. A szakember furcsállja, hogy ez a téma a romániai magyar közéletet nem hozta izgalomba.

A szexuális nevelés kihagyhatatlan az iskolai oktatásból, mivel a családokban, ahol természetes lenne, nem beszédtéma ez a témakör – értékelte Szalay Zsuzsanna pszichológus Csíkszeredában. A Mikó-vár pincéjében zajló beszélgetésre érkezett fiatalok arról hallhattak, hogy a szex, a pénz és a halál a társadalmunk három fő tabutémája. A szexuális nevelés hiányának pedig éppen a fiatal, serdülő korosztály látja kárát: lelki sérülések, nemi betegségek, nem kívánt terhességek sűrű előfordulása is erre figyelmeztet.

A szakember megjegyezte: a téma aktualitása annál is inkább égető, mivel a romániai tanügyi nyitni készül ezen a téren, pró- és kontra civil párbeszéd is elindult a témáról – ám ebből a romániai magyarság mintha kimaradna. „Román nyelvű sajtóban, a román közszférában zajlik a heves vita e témában, a magyar nyelvűben pedig nem is látni. Az érzése az embernek, mintha két párhuzamos közéletet élnénk” – mondta Szalay Zsuzsanna.

A téma a pszichológus szerint közvitát érdemelne. Jómaga konkrét tantervet is összeállított a nemi felvilágosítás tananyaghoz, amelynek szerkezetét ismertette is a korábbi székelyudvarhelyi, és a csíkszerdai hallgatósággal. E tartalomjegyzék a szexus természetére és működésére vonatkozó felvilágosító anyagot kínál, a nemi szervek biológiai működésétől a lelki folyamatokig, az intimitás élményének összetevői ismeretéig.

A szakember azért tartja fontosnak a szexuális nevelést, mert miközben a társadalom tabuként kezeli a témát, a médiában és a reklámszakmában a „túlerotizálás” a trend, a szexuális tartalmak pedig könnyen elérhetők a fel nem készült korosztály számára. Szalay elmondta, ma már Székelyföldön sem ritka, hogy V. osztályos diákok szünetben pornófilmet nézzenek a telefonjukon, majd az ott látottak kipróbálására kérjék fel egymást.

Szalay Zsuzsanna elképzelései szerint a nemibeteg-kezeléssel foglalkozó szakemberek, nőgyógyászok is bekapcsolódnának a szexuális nevelésbe, mivel a hozzá érkező visszajelzések szerint éppen ez az a szakmai réteg, amely a nemi felvilágosítás hiányát okolja a megbetegedések gyakorisága miatt.

A statisztikák szerint a romániai fiatalok átlag 15,5 éves korukban kezdenek nemi életet. A tinédzser korban történt terhességek aránya pedig nálunk az európai átlag négyszerese – hangzott el az előadáson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?