Egy diáklány meggyalázása miatt forrong Románia

Megrengette a román sajtót és a civil szférát egy különös kegyetlenséggel elkövetett Vaslui megyei nemi erőszak. Nagy felháborodást váltott ki, hogy a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek, pedig hárman még el is imerték tettüket.

Az Adevărul napilap támogató kampányt indított: olvasói üzeneteket juttat el a meggyalázott lánynak, illetve családjának, és naponta cikkezik az ügyről. A Demokrácia Megvalósításáért Egyesület (AID) elérte, hogy a Legfelsőbb Bírói Tanács és Legfőbb Ügyészség vizsgálja ki, mulasztott-e az ügyet tárgyaló bíróság, amikor úgy döntött, szabadlábon védekezhetnek a feltételezett elkövetők.

Közben a gyanúsítottak letartóztatását követelő petíció is indult, amelyet kedd délig közel 150 ezren írták alá, óránként körülbelül ezer aláírással csatlakoznak az állampolgárok az ügyhöz. Több civil szervezet is nyílt levelet intézett az államfőhöz és az igazságügyi miniszterhez, amelyben kérik: a hatóságok tegyenek meg mindent, hogy az ügyet a illetékesek megfelelően kezeljék. Kérik továbbá, hogy a hatóságok dolgozzanak ki országos stratégiát a nemi erőszak visszaszorítására. 

A különösen kegyetlenséggel elkövetett nemi erőszak 2014. november 10-én történt a Vaslui megyei Văleni településhez közel, egy mezőn. A gyanú szerint a hét fiatal férfi az ájulásig erőszakolta a 18 éves diáklányt több mint egy órán keresztül, anális, orális közösülés is volt.

A történet főszereplőit előzetes letartóztatásba helyezték, Vaslui megyei bíróság a kényszerintézkedést háziőrizetre, majd 2015 júniusában szabadlábra helyezésre enyhítette. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a gyanúsítottak "jó a magaviseletük", nem volt eddig gondjuk a törvénnyel, így nem jelentenek veszélyt sem a társadalomra, sem az áldozatra.

Az áldozatot hibáztatják

A véleményformálókat és a civil szervezeteket különösen az háboríotta fel, hogy a gyanúsított egyik családtagja a Facebookon megpróbálta a megerőszakolt lány rossz hírét kelteni. A falubeliek körében készített riportokból az is kiderül, hogy sokan az áldozattot hibáztatják, mondván, hogy kihívóan öltözködött és viselkedett.

A hét fiatal olyan üzeneteket tett közzé a Facebookon, mint "Nem volt erőszak, csak meglepetésszex", "Nem érdemlünk öt évet öt percért". A hírtelevízióknak azt is elmondták, hogy büszkék a tettükre.

Az Adevărul információi szerint Vaslui megyében különösen sok a nemi erőszak. Ennek oka elsősorban a szexuális nevelés hiánya, az oktatás silány minősége és az alkoholizmus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?