A szexuális zaklatás elleni oktatás inkább negatív hatással jár

A Kaliforniai Berkeley Egyetem egy új tanulmánya szerint a munkahelyi és egyetemi szexuális zaklatás elleni oktatás kontraproduktív lehet, és növelheti mind a zaklatás, mind a nemi sztereotipizálás és a nemi egyenlőtlenség esélyeit.

A szociológusok által végrehajtott kísérlet férfiak egy csoportját tesztelte, akiknek tartottak egy 30 perces tréninget, majd az eredményeket összehasonlították egy kontrollcsoport válaszaival, akik nem estek át az oktatáson - írja a Guardian alapján az index.hu. Az eredmény: a tréning után a tesztalanyok kevésbé éreztek bizonyos helyzeteket szexuális zaklatásnak, és a fogékonykságuk is kisebb volt arra, hogy azt jelentsék.

A kutatók több okot is látni vélnek a jelenség mögött. Egyfelől a tréning csak a fenyegetettség érzését okozza a férfiakban, vagy azt sugallja nekik, hogy ok nélkül vádolják meg őket zaklatással. Másfelől a nőkről alkotott képet is megváltoztatja, jobban sztereotipizálják a nőket, mint korábban. Ráadásul a zaklatásról szóló oktatóanyagok gyakran „képregényes, valóságtól elrugaszkodott” módon mutatják be a molesztálást, ami nem segít a probléma megértésben.

A kutatók szerint a szexuális zaklatás elleni oktatás pozitív hatásait amúgy sem támasztják alá tudományos eredmények. Inkább csak a vállalati környezetben a jogi fedettséget biztosítja a cégeknek, akik így színlelhetik a nemi egyenlőség iránti elkötelezettséget. Pikáns tény egyébként, hogy épp a Berkeley került a közelmúltban hatalmas zaklatási botrány középpontjába, és az egyik dékánnak le is kellett mondania, miután fény derült rá, hogy a titkárát molesztálta.

Kimaradt?