Felmérés: Brassó és Kolozsvár vezeti a legélhetőbb romániai városok rangsorát

A megélhetési költségek szempontjából Brassó vezet a legolcsóbb városok ranglistáján, a Storia.ro és a D&D Research felmérései szerint. Az első négy helyen egyébként erdélyi városok állnak, Bukarest csupán a kilencedik. A felmérés a lakosság szempontjai és igényei szerint készült, és kiterjed a városok lakónegyedeire is.

A megélhetési költségek esetében figyelembe vették a mindennapos kiadásokat, a „családi kosarat”, a közköltségeket, a szükséges szolgáltatások árát, illetve az átlagos keresetet. De az árak-bérek mellett tekintettel voltak a települések által biztosított körülményekre is. Így például ha egy város esetleg drágának is bizonyul, de előbbre léphetett a rangsorban, ha mondjuk nagyobb biztonságot, vagy több zöld övezetet kínált lakosainak.

A lakosok szerint Brassóban a legkisebbek a megélhetés költségei, illetve ez a város nyújtja a legnagyobb „komfortot” az itt élőknek. A második helyre Kolozsvár került, a dobogó harmadik fokát pedig Nagyvárad foglalhatta el. A negyedik erdélyi város a rangsorban Nagyszeben, majd Pitesti után ismét erdélyi városok következnek: Temesvár és Marosvásárhely. A tízes listát Craiova, Bukarest és Iasi zárja.

A rangsor túlsó végén mindössze két erdélyi város található, a „helyezések pedig így alakultak: Resica, Alexandria, Vaslui, Foksány, Piatra-Neamt, Szatmárnémeti, Tulcea, Călarași, Botoșani, az utolsó helyet pedig Brăila foglalja el.

Messze a száz ponttól

A száz lehetséges pontból a rangsort vezető Brassó is csupán 59,9 pontot kapott, Kolozsvár csak kevéssel maradt el, pontszáma 59,35. A kilencedik helyen álló Bukarest 55,88 pontot szerzett. 

A történelmi régiók szerint a táblázatban Erdély vezet, majd a főváros következik, amely megelőzi Ilfov megyét. A rangsorban Ilfov megye, Olténia és a Bánság következik, a legkisebb pontszámot pedig Moldova, Dobrudzsa és Havasalföld kapta.

A legjobb a kolozsvári Grigorescu negyedben

A megélhetési költségek szerint a legelőnyösebb a kolozsvári Grigorescu negyedben lakni, de hasonló véleménnyel voltak a kolozsváriak a györgyfalvi és a Hajnal negyedről is. A Marasti, a tordai út és környéke, valamint az Irisz városrész kapta viszont a legkevesebb pontot. A Grigorescu negyedet szavazták meg egyébként a legbiztonságosabb övezetnek is. A második helyre viszont a bukaresti Titan lakónegyed került, a pitesti-i Gavana 3 negyed pedig a harmadik helyet érdemelte ki.

A fővárosban egyébként a Titan negyedet a Salajan, a Balta Alba, a Brancoveanu és A Baba Novak lakónegyed követi, nyomban utánuk az Aviatiei, a Tineretului, a Baneasa és a Drumul Taberei következik. A rangsor túlsó végében a Május 1, a Vitan, az Obor, a Ferentari és a Lujerului övezete következik.

Vásárlóerő: messze az európai átlag alatt

A vásárlóerő tekintetében 42 országot átfogó felmérésében egyébként a GfK társaság szerint Románia a 33. helyen áll az európai rangsorban. Tavaly az országban az átlagos vásárlóerő értéke elérte a 4181 eurót.

Ilyen szempontból viszont 6288 euróval Bukarest magasan vezet a 4987 euróval jegyzett Temes megye valamint Kolozs megye előtt, ahol a lakosonkénti vásárlóerő 2016-ban átlagosan 4931 euró volt.

A 42 európai ország viszonylatában az átlagos vásárlóerő 13 672 euró volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?