Első fokon elítélték Kolozsváron a Nyíregyházán gyilkoló román orvost

Első fokon 3 év és négy hónap börtönre ítélte a kolozsvári bíróság a nyíregyházi gyilkosság elkövetőjét. De nem emberölésért, hanem törvénytelen fegyvertartásért és fegyvercsempészésért.

Mint korábban írtuk, Dan Stamatiu beismerte, hogy tavaly augusztusban rátámadt egy nyíregyházi házaspárra, hétéves gyerekeik szeme láttára lőtte fejbe az anyát és az apát, a nő bele is halt a sebesülésbe. Ezek után Romániába menekült, hogy ott vessen véget életének, de még mielőtt öngyilkosságot követhetett volna el, a rendőrök Kolozsváron elfogták. A nagyváradi orvosnál motozáskor egy fegyvert is találtak.

Dan Stamatiu ellen ezek után törvénytelen fegyvertartásért és fegyvercsempészésért indult bűnvádi eljárás, majd bűnvádi per. Magyarország kérte a kiadatását, de a bukaresti legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy ez csak akkor történhet meg, ha lezárul a vádlott romániai pere, és leüli Romániában az esetlegesen kiszabott büntetést.

A napokban közzétett első fokú ítélet szerint az orvosra törvénytelen fegyvertartásért egy év, fegyvercsempészésért három év börtönt rótt ki a kolozsvári bíróság. A két büntetés összevonásából született a 3 év és négy hónap szabadságvesztésről szóló ítélet.

A kolozsvári fogdában őrzött Dan Stamatiu ügyvédje várhatóan fellebbezni fog, és nem tudni, hogy mikor születik jogerős ítélet, amelynek kihirdetése után a férfi egy romániai börtönbe kerül.

Kapcsolódók

Kimaradt?